K

 

 

 

 

Forside 

Foredrag & byvandringer

Bøger for voksne

Børn

Historier & fotos

Baggrund

Byvandringer: København

Istedgade. Porten til Vesterbro

Børnesider 

København: fotos & historier

Kalender

Byvandringer: Vesterbro

Gader og mennesker bind 1 

Børnebøger:

Middelalder fotos

Priser  

Foredrag: København

Gader og mennesker bind 2

Øgledronningens forbandelse

Historier fra Vesterbro

Links

Foredrag: Vesterbro

Publikationer & e-bøger

Tidsdetektiverne  

Slagtergårdene på Vesterbro

Folkeuniversitetet

Åbne ture: med ledige pladser

 

København. Byen bag voldene

 

TV, film & radio 

Kanalrundfart: Det usynlige København

Forlaget Tyra

 

Industriartikler

Historiequizzen

 

Bøger & brugte bøger til salg

Byvandringer/foredrag

Malerier & tegninger

 

 

 

Københavnske myter & løgne

Skoler & institutioner

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev:

Send en mail til: hanne @ tyra.dk

 

 

 

 

 

         

Fabelagtige, fantastiske & finurlige fortællinger om Københavns historie

Byvandringer med bid, ben og humor

 

 

 

Byvandring København..... Byvandringer København ..... Byvandring København..... 

 

 

 

Bookes her:

hanne@tyra.dk

 

Alle byvandringer varer

ca. 1-1½ time.

 

Ønsker I et drikkestop indlagt

tager turen 2 timer og koster lidt mere.

 

Byvandringer

med bid, ben og humor

 

Gennem

middelalderens

og

renæssancens København

 

 

 

 

 

 

Priser:

for byvandringer finder du her:

Priser

 

Alle byvandringerne kan mixes, og der kan laves nye mødesteder. Men hvis en byvandring skal nytænkes, kan den normale pris ikke holdes.

 

Check om datoen er ledig i min min: Kalender  

 

 

 

Byvandringerne kan også laves på engelsk.

 

The walking tours are also possible in english.

Send me a mail at: hanne@tyra.dk

 

 

 

      Middelalderens og renæssancens farverige København

 

Efter en kort introduktion til Københavns historie skal vi en tur gennem Københavns gader og høre fortællinger om dét København, der eksisterede før den store brand i 1728.

 

Da denne tur skal laves helt specielt til jer alt efter, hvor I ønsker at starte og slutte, så hører den ikke under de faste byvandringer med den faste pris på 3.600 kr. for 1½ time. Prisen aftales herefter med jer.

 

Mødested: Kan tage udgangspunkt omtrent hvor som helst i indre by

 

 

     Kongen, bispen og smedene i Kattesundet (Lig og lort i Kattesundet)

Vi mødes på Slotsholmen oven på Absalons gamle borg, hvorfra vi følger sporene efter middelalderens København. Undervejs hører vi om byens befæstninger, havnen, handelen og om gaderne med navne efter erhverv og håndværk. Vi passerer kirker, klostre og badstuer og slutter midt i det ældste handelspladsområde ved den forsvundne Sankt Clemens Kirke.

En vandring i en del af dét København, som biskop Absalon fik af kong Valdemar den Store omkring 1157, og som indtil ca. 1500 bliver kaldt for Kattesundet (nu: Vester Kvarter):

 

Vi mødes foran Københavns Rådhus og hører om udgravningerne på Rådhuspladsen i forbindelse med Metrobyggeriet. Her fandt arkæologerne rester af en kirkegård fra 1000-1100-årene samt det største bebyggelses- og håndværksområde fra midten af 1000-tallet og op til 1300-årene, som indtil videre er fundet i København.

 

Vi fortsætter over i Vartovs gård, hvor den højmiddelalderlige befæstning fra 1300-årene drejede rundt og fortsatte hen langs med havnen. Her boede Tycho Brahe i 1580´erne, hvor han brugte "det gamle byens tårn" til observatorium. Vi videre op gennem Kattesundet, der IKKE har navn efter døde katte eller andet katteri, men som indtil omkring 1500 faktisk var navnet på hele kvarteret.

 

Området mellem Mikkels Bryggers Gade og Gammeltorv/Nytorv blev sidst i 1000-årene omgivet af en vold og en grav. De nyeste teorier er, at befæstningen omgav en tidlig kongsgård, hvor den for længst forsvundne Sankt Clemens Kirke lå uden for. Og at det måske var den kongsgård, som Absalon residerede i, inden han opførte sin borg ovre på Strandholmen.

 

Vi slutter på Gammeltorv, hvor I skal fornemme middelalderbyens hovedtorv, hvor til alle portgaderne stødte sammen, og høre om Københavns seks rådhuse. 

 

Mødested: Rådhuspladsen foran Københavns Rådhus

 

 

     På tidsrejse i Ruinerne under Christiansborg: Fra Absalons borg til Københavns Slot

Under Christiansborg ligger ruinerne af den borg, som biskop Absalon opførte i 1167 samt resterne af Københavns Slot, der eksisterede fra slutningen af 1300-tallet og frem til 1730´erne. Vi går gennem ruinerne og hører historier fra borgen bl.a. om kongedatteren Leonora Christina, der sad fanget i Blåtårn i næsten 22 år. Bagefter spadserer vi rundt i resterne af Christian 4.s Tøjhushavn og ser de historiske bygninger, som stadig er mere eller mindre bevaret i den ”gamle krigshavn”: Tøjhuset, Bryghuset, Galajhuset, Kunstkammeret og Proviantgården.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegning af borgene af Lykke Ingeborg Mitchell 2008 fra:  

Gader og mennesker bind 2

Under Christiansborgs Slot ligger der ca. 3000 m2 spændende ruiner. Det er ruinerne af biskop Absalons borg (1167-1369) samt resterne af Københavns Slot (1380´erne til 1731).

 

På turen gennem ruinerne skal vi høre om, hvordan biskop Absalons borg måske "så" ud inde bag den høje, hvide ringmur, der flere steder stadig omgiver den gamle borg. Her var værksteder og økonomibygninger som bagers, bryggers og stegers. Og her var palatiet, der var borgherrens bolig, et kapel og boliger til borgens folk. Vi finder tre brønde og resterne af en "hemmeligheder".

 

Endelig stopper vi op ved ruinen af det berygtede fængsel Blåtårn på Københavns Slot, hvor fangehullerne hed Troldhullet og Den mørke Kirke. I disse mørke fængsler sad foruden politiske fanger og andre kriminelle også bøsseskytten Jon Olafsson og Leonora Christina indespærret.

 

Mødested: Foran indgangen til Ruinerne inde i slotsgården, der vender ud mod Ridebanen

 

Entre til besøg i ruinerne skal lægges oven i prisen. P.t. 40,-kr. pr. person

 

Vigtigt: Ruinerne lukker kl. 17.00, og turen tager ca. 1½ time, så I skal senest starte kl. 15.00

 

 

 

     Slotsholmens historie. 850 år på Magtens Ø

En herlig vandretur på Slotsholmen, hvor I primært skal høre om de tre Christiansborg slotte og om Christian den 4.s imponerende krigshavn, Tøjhushavnen, der menes at være inspireret af Venedigs mægtige Arsenal. Her blev orlogsskibene ekviperet i 1600-tallet, indtil funktionerne flyttede over på det nyetablerede Ny-holmen.

I skal høre mere om de historiske bygninger, der stadig er bevaret i den ”gamle krigshavn”: Proviantgården, Tøjhuset, Galajhuset og Bryghuset.

 

Efter at have rundet Bryghuset går vi over broen til Frederiksholms Kanal, der er en tidslomme af gamle, lave københavnerbygninger. Her skal I se en sjov, gammel gyde med fine bindingsværkshuse, inden historierne slutter med garderhusarer, druknede og et ukendt fængsel ved navn Blåtårn, som først forsvandt under en stor brand i 1960.

 

Mødested: Pladsen foran Thorvaldsens Museum

 

 

 

     Langs Københavns middelalderhavn

Vi hører om det tidlige København med middelalderbefæstningen fra 1200-årene foran Magasin og de seneste arkæologiske udgravninger i forbindelse med Metroudgravningen.

I skal se bagsiden af den kongelige vingård i Vingårdsstræde, der lå direkte ud til havnen. Her dyrkede Kong Hans i begyndelsen af 1500-tallet vindruer i sin store have, og her blev der i 1520-erne slået kongens mønt i den kælder, som nu rummer Restaurant Kong Hans.

Og I skal "møde" islændingen Jon Olafsson, der var bøsseskytte på Tøjhuset under Christian den 4, og som kan nogle fantastisk historier om livet i København mellem 1615-1623. Især om en meget dårlig vane med at smide med hestepærer efter bønderne uden for byens porte.

 

Mødested: Kgs. Nytorv på hjørnet af Vingårdstræde

 

 

 

     Fra Vandkunsten til Roskildebispens gård i Nørregade

Vi mødes på Vandkunsten, der indtil 1668 var "kanten" af havnen med vandmøller, en vandkunst, Farveriet og et gåsebryggeri. Først i 1673 blev området fyldt op og forvandlet til torvet Vandkunsten.

 

Turen fortsætter gennem Magstræde, der er opkaldt efter byens vestre mag (offentlige lokum), og Snaregade til Nybrogade 4, hvor byens ældste værtshustavle hænger. Her skal vi høre vi om byens frygtelige brand i 1728, der nærmest ryddede hele København.

 

Vi går videre til Badstuestræde, hvor Strandbadstuen lå, og hører om, hvorfor man holdt op med at tage bad i 1509, og slutter ved Universitets gård i Nørregade, som oprindelig var den magtfulde biskops residens fra 1416 til 1536. Og er vi heldige, så møder vi måske skyggen af biskop Joachim Rønnow, som blev fængslet i 1536, efter at han havde forsøgt at skjule sig på en hanebjælke oppe på sit loft.

 

Bemærk: porten ind til Universitetets gård lukkes om aftenen og i weekenderne.

 

Mødested: Vandkunsten ved springvandet

 

 

     Fra Vandkunsten mod Amagerbøndernes Torv

 

 

 

 

 

 

Først i 1673 blev Vandkunsten et torv. Indtil da var her en mølledam og flere møller i området, farverier, en vandkunst og meget mere.

 

Fra  Vandkunsten følger vi byens ældste befæstning frem til Gammeltorv, som i følge de nyeste teorier ikke omgav markedspladsen men i stedet en kongsgård, som eksisterede frem til Absalon overtog København og opførte sin borg på Strandholmen.

 

Vi drejer op ad Nørregade til Vor Frue Kirke, der i sin nuværende form er tegnet af arkitekten C. F. Hansen. Den ældste Vor Frue Kirke blev indviet i 1208 af Absalons nevø Roskildebispen Peder Sunesen. Og den blev senere afløst af flere andre kirker, som alle forsvandt ved brande.

 

På Gråbrødretorv hører vi om byens gråbrødrekloster fra midten af 1200-årene, og drejer videre hen til byens andet kloster, der i dag står bevaret med to ud af fire fløje.

 

Vi slutter på Amagertorv, der var byens fisketorv, og hvor færgelejet lå ved Store Færgestræde.

 

Mødested: Vandkunsten ved springvandet

 

 

     Omkring 1000-1100-tallets halvkredsvold til ankersmedjen Ved Stranden

Havnebyen Havn med 1100-tals halvkredsvolden omkring, som den så ud, da biskop Absalon fik byen af kong Valdemar den Store i 1160´erne

Fra ”vandmøllen” på Vandkunsten skal vi rundt om den hesteskoformede befæstning fra sidste halvdel af 1000-årene, som i følge de nyeste teorier ikke omgav markedspladsen men i stedet en kongsgård, som eksisterede frem til Absalon overtog København og opførte sin borg på Strandholmen.

 

På Nytorv skal vi op på fundamentet til det ottekantede skafot og kagen.

 

Herfra går vi ned ad det gamle Vandmøllestræde til Nybrogade, der siden slutningen af 1600-tallet har været byens havnefront. Vi fortsætter langs med Nybrogade, gennem Gammel Strand, der blev havnefront i sidste del af 1300-årene, gennem Ved Stranden indtil vi slutter ved Absalonstatuen på Højbro Plads med udsigt til Holmens Kirke, der oprindelig er skibsværftet Bremerholms gamle ankersmedje fra 1563.

 

 

Mødested: Vandkunsten ved springvandet

 

 

     Fra Skt. Gertrud (Nørreport) til Sankt Nikolaj

I middelalderen var Rosengården området mellem det nuværende Kultorvet og Gothersgade, og her lå bl.a. Skt. Gertruds hospital, kapel og kirkegård, som aldrig var et kloster.

 

Vi mødes i Fiolstræde ved Nørreport og går gennem de gamle gader hen til Åbenrå og fortsætter Vognmagergade, der indtil ca. 1910 var et fattigt kvarter med værtshuse og lette damer.

 

Ved Gammel Mønt hører vi om kvindeklostret Sankt. Klare (Clare) Kloster, hvorfra Klareboderne har sit navn. Efter Reformationen blev nogle af klosterbygningerne genbrugt som Kongelig Mønt, ligesom byens tyske menighed fik lov til at bruge kirken. Fra 1585-1610 var her kanonstøberi (gjethus), indtil Christian 4. opførte et nyt gjethus i Pilestræde.

 

Hvis porten ikke er lukket, går vi ind i den store baggård i Pilestræde, hvor der efter sigende stadig er rester af Christian den 4. gjethus, og hvor et gammelt 1600-talshus (det på fotografiet) er blev ombygget i en skamferet udgave. Meget, meget trist, da det var det sidste af sin slags i København.

 

Vi slutter foran Skt. Nikolaj Kirke.

 

Mødested: Nørreport ud for Fiolstræde

                                       

 

     Liv, handel og håndværk omkring Tyskemannegade

Vi følger i de ”døde dyrs” fodspor gennem middelaldergaderne Skoboderne, Skindergade, Læderstræde og Købmagergade og hører, hvorfor værtshusholderne, skomagerne, skinderne m.fl. altid fulgte i slagternes kølvand.

 

Hvor lå slagterboderne fra middelalderen og op til starten af 1900-årene?

Hvorfor måtte man ikke slagte sine dyr inden for Københavns volde?

Hvornår blev slagtningen af dyr smidt uden for Vesterport?

Og hvor lå Tyskemannegade og Bjørnebrogade?

 

Mødested: Højbro Plads ved Absalon-statuen

 

 

                                        Fra Kongens lysthave til Sankt Peders Kirke

Vi mødes på hjørnet af Sølvgade og Nørr e Voldgade ved indgangen til Kongens Have, hvor vi skal ind i og gennem haven og høre om Rosenborg og Christian den 4.s kålhave = Kongens Have.

 

Ved udgangen skal vi over Gothersgade til Landemærket, som er grænsen for middelalderens Østervold op til 1647 ..... Pas på biler og cykler ....... De tror, at det er en racerbane.

 

Landemærket var i middelalderen grænsen mellem "land og by," og herfra og ud mod Nørre- og Østervold lå Rosengården. der beskrives som et barsk område med druk og hor.

Vi skal hen til Rundetårn og Regensen i Købmagergade, gennem Krystalgade, som indtil 1818 hed Skidenstræde, og forbi synagogen, indtil vi slutter foran Skt. Petri Kirke, der begyndte som en sognekirke sidst i 1200-tallet under navne Sankt Peder Kirke.

 

Mødested: Indgange til Kongens have på hjørnet af Sølvgade og Øster Voldgade

 

 

     Orlogsværftet på Bremerholm

Vi mødes på Nikolaj Plads og hører om området syd for kirken. Her lå skibsværftet på Bremerholm fra omkring 1500, og her opførte Christian 4. Skipperboderne for Holmens faste stok fra 1614. Vi kikker på Bremerholms gamle ankersmedje fra 1563, der senere blev omdannet til Holmens Kirke, og resterne af den lange gule reberbane og sejlhuset - begge fra sidste halvdel af 1500-tallet. Vi slutter i de gamle "strandstræder".

Vi mødes på Nikolaj Plads og hører om området syd for Nikolaj kirke, som oprindeligt var adskilt af et smalt sund, der hed Dybet.

 

Ude på øen Bremerholm lå et skibsværft nok fra omkring 1500 til ca. 1858, og det var her, at Kong Hans i 1510 besluttede at samle den danske orlogsflåde, så den kunne blive ekviperet herfra. Allerede sidst i 1500-tallet havde skibsværftet bredt sig om bag ved, hvor det nuværende Kongelige Teater og Kunstakademiet ligger i dag, og området syd for Nikolaj Kirke blev omdannet til kongelig kålhave. Det var her, at Christian den 4. i 1614 begyndte at opføre Skipperboderne for Holmens faste stok.

 

På turen finder vi Københavns tre hemmelige bygninger, der er godt skjult for offentligheden: nemlig Bremerholms gamle ankersmedje fra 1563, og resterne af den lange gule reberbane og Sejlhuset - begge fra sidste halvdel af 1500-tallet. Vi slutter bag Charlottenborg ved den gamle botaniske have fra 1775.

Bemærk: Porten ind til reberbanen lukker dagligt ved 18-tiden og er lukket i weekender

 

Mødested: Nikolaj Plads ved tårnet

Læs beskrivelsen af Bremerholm her & Gader og mennesker bind 2

 

 

 

     Fra Toldbodgade til Nikolaj Plads

Vi mødes på hjørnet af Toldbodgade og Sankt Annæ Plads og hører om de gamle strandstræder, der førte ud til Christian 4. s toldbod, som han i 1628 flyttede fra den gamle inderhavn og ud til det område, hvor den stadig er.

 

Turen går gennem et par af Nyhavn-områdets gamle gårde - vi håber på de alle er åbne - forbi Charlottenborg med resterne af den gamle botaniske have (1775-ca. 1870), og 1500-tallet sejlhus og reberbane fra Bremerholm  skibsværft, der blev nedlagt i 1856, og frem til Nikolaj Plads

 

Mødested: Hjørnet af Toldbodgade & Sankt Annæ Plads

 

 

 

     Omkring Nyhavn

I 1673 åbnede Nyhavnskanalen med købmandsgårde og private havnepladser. Frem til begyndelsen af 1800-tallet "blomstrede" Nyhavn under den florrisante handelsperiode. Herefter ændrede kvarteret sig til en havneplads med værtshuse, logihuse og  hoteller, der var kendt af sømænd i alle verdensdele.

 

Vi mødes ved Mindeankeret og går ind i Charlottenborgs gård, hvor der er mere stille. Her ser vi resterne af den botaniske have, der lå her fra 1775 og til 1870´erne. Herfra går vi gennem skyggesiden og hen til Kvæsthusbroen og tilbage gennem Nyhavns solside med et smut forbi 1600-tals gården i Lille Strandstræde.

 

Undervejs skal I blandt andet høre historier om Guldmageren og rovmordet på gnieren Tønder, der bragte 1800-tallet romantiske pigehjerter i brand.

 

Mødested: Ankeret ved Nyhavn

 

 

 

     Fra Nyhavn til Nyboder eller omvendt: Fra Nyboder til Nyhavn

 

Vi går gennem Nyhavn til Lille Strandstræde, hvor vi ser en fantastisk 1600-tals gård med et trappetårn i bindingsværk (Gården lukkes gerne om aftenen kl. 18 og i weekenden). Undervejs fortælles om befæstningen på Kongens Nytorv, der lå her indtil 1647, og om  det forsvundne Sankt Annæ kapel fra 1516, der gav navn til hele bydelen.

 

Herfra går turen gennem Amaliegade, der indtil 1660´erne var den oprindelige strandlinje. Her fortælles om den frygtelige brand i operahuset på pragtslottet "Sophie Amalienborg" i 1689.

 

Henover Amalienborg Slotsplads passerer vi mindesmærket for Eigtveds Frederiksstaden, og fortsætter gennem Bredgade frem til Fredericiagade, hvor vi ser Københavns første Operahus opført i 1703. Vi ender i Nyboder, hvor jeg måske kan lokkes til at fortælle byens mest ulækre Nyboderhistorie.

 

Mødested: Ankeret ved Nyhavn

 

Hvis omvendt er mødestedet: Sankt Pauls Kirke i Nyboder

 

 

     Nyboder og Christian 4s Ny-København

 

Vi mødes på hjørnet af Fredericiagade og Bredgade over for Østre Landsret, der har en fortid som Operahus fra 1703. Her skal vi høre om lystslottet Sophie Amalienborg og branden i operahuset i 1689, og om det forsvundne Sankt Annæ kapel fra 1516, der siden gav navn til hele bydelen.

 

Vi går ned gennem Bredgade og lave stop ved Marmorkirken og Odd Fellow Palæet og hører om palæerne og kidnapningen af den unge skuespillerinde Mette Marie Rose i midten af 1700-tallet.

 

Vi skal igennem Sankt Annæ Passage, der er opført 1916-18 med inspiration i Roms smalle barokgade, stopper i Store Kongensgade og hører om det forsvundne kvarter Borgergade/Adelgade/Helsingørsgade, hvor Kongens Mønt lå. Vi går gennem Store Kongensgade og finder gemte bindingsværkshuse, hører om Christian den 4.s rundkirke Sankt Annæ Rotunde og slutter i Nyboder, hvor jeg måske kan lokkes til at fortælle byens mest ulækre Nyboderhistorie.

 

Mødested: Hjørnet af Fredericiagade over for Østre Landsret ved Bredgade

 

 

     Fra Skipperboderne, over Kongens Boder til Nyboder (Kronens tjenesteboliger)

Vi mødes på Nikolaj Plads og går ned i gaderne syd for Nikolaj Kirke, hvor Christian 4. opførte Skipperboderne for Holmens faste stok fra 1614. Vi passerer Lille Kongensgade, hvor Kongens Boder blev opført i starten af 1500-årene til dem, der var i kongens tjeneste. Og går gennem Pistolstræde, der er den eneste af de gamle 1600-tals gyder, der endnu eksisterer. Vi fortsætter gennem Borgergade, hvor de sløjfede gader: Helsingørgade og Prinsensgade udpeges. Undervejs fortælles om Møntergården, der nu er opført i Den Gamle By i Århus, om prostitutionen, og om Christian 4.s rundkirke Sankt Anna Rotunda. Vi slutter i Nyboder.

Vi mødes på Nikolaj Plads og hører om Christian 4.s Skipperboder, der fra 1614-1795 lå syd for kirken. De blev opført som tjenesteboliger for Holmens faste stok, ligesom Nyboder fra 1630´erne også blev det.

Vi går Lille Kongensgade, hvor Kongens Boder blev opført i starten af 1500-årene til dem, der var i kongens tjeneste. Det var Københavns første tjenesteboliger, og de lå, hvor Magasin ligger i dag.

 

Vi går hen over Kongens Nytorv og følger den nedlagte middelalderbefæstning fra 1647 frem til Gothersgade, der er den opfyldte Østervold og indtil 1647 grænsen for middelalderbyen.

 

Herfra fortsætter ud gennem Borgergade og Adelgade, der engang så ud som Nyhavn og Christianshavns bevarede huse,   til vi slutter i Nyboder ved Sankt Pauls Kirke. Også her kan jeg måske lokkes til at fortælle byens mest ulækre Nyboderhistorie.

 

Mødested: Nikolaj Plads ved tårnet

 

 

     Fra Skipperboderne til middelalderens Østervold

Vi mødes på Nikolaj Plads og går en tur rundt i kvarteret syd for kirken, hvor Christian 4.s Skipperboder lå fra 1614-1795.

 

Vi passerer Lille Kongensgade, hvor Kongens Boder blev opført i starten af 1500-årene til dem, der var i kongens tjeneste, og fortsætter over Strøget, gennem Pistolstræde, der er den sidste af de gamle 1600-tals gyder. Og hvor de berygtede gyder Didrik Badskjærs Gang og Peder Madsens Gang engang lå,

 

Vi slutter i kvarteret bag middelalderens Østervold, hvor der i baggårdene stadig er gemt smukke bindingsværkshuse, der dog kan trænge til en kærlig hånd.

Bemærk: Pistolstræde lukkes, når forretningerne lukker i weekenden.

 

Mødested: Nikolaj Plads ved tårnet

 

 

     Fra Børsen til 1600-tallets Christianshavn: Brobisser, bindingsværk og svalegange.

Allerede i middelalderen omtales Revshalen og Grønnegård Havn. I 1618 grundlagde Christian 4. en bydel på de små holme, der efterhånden blev fyldt op til dét Christianshavn, som vi kender i dag. Vi mødes foran Børsen og hører om dæmningen under Børsen, Børsgraven, husrækken ”De Syv Søstre” og Knippelsbro. På Christianshavn går vi gennem Strandgade og rundt ved volden. Vi kikker på gamle bygninger og baggårde, og undervejs fortælles om de private 1600-tals havne og huse, møllerne og meget mere.

Allerede i middelalderen omtales Revshalen og Grønnegård Havn, men først i 1618 grundlagde Christian 4. sin bydel for byens købmænd med private havne foran købmandshusene i Strandgade.

 

Vi mødes foran Børsen og hører  om Børsen med boder med eksotiske varer, om Børsgraven, som i dag er fyldt op og hedder Slotsholmsgade. Og om husrækken ”De Syv Søstre” fra ca. 1650, der indtil 1901 lå lige foran Knippelsbro, hvorefter Tietgen fik revet den ned.

 

På Christianshavn går vi gennem Strandgade og  Wildersgade og ser på gamle bygninger og baggårde med og uden svalegange og med en enkelt på stolper. Undervejs fortælles om de private 1600-tals havne og huse, Vi slutter ved kanalen.

 

Bemærk: Flere af baggårdene lukkes kl. 18.00 og i weekenden.

 

Mødested: Børsen på Børsrampen

 

 

     Christianshavn: Tugthusslaver og møller.

Vi mødes ved kanalen ud for Mikkel Vibes Gade og hører om grundlæggelsen af Christianshavn i 1618 og om Tugt, Rasp og Forbedringshuset med fangeoprør og halshugning på Amager Fælled.

 

Vi bevæger os over Torvegade og følger Kanalen og ser på 1600-tals huse, går igennem et par baggårde med smukke bindingsværkshuse og en enkelt svalegang (Ingen talen i baggårdene).

 

Tilbage over Torvegade går vi op på volden og hen til Lille Mølle og hører om vand- og vindmøller i København fra middelalderen og op, om om gården Skibet, der lå i det gamle Torvegade.

 

Vi slutter foran Vor Frelser Kirke, som man ikke altid kan være sikker på at kunne komme ind i. Men er der åbent kan I gå ind i den bagefter. Det er en meget smuk kirke.

 

Bemærk: Flere af baggårdene lukkes kl. 18.00 og i weekenden.

 

Mødested: Hjørnet af Mikkel Vibes Gade og Overgaden Oven Vandet

 

 

     Rundt om Københavns middelalderbefæstning: Del 1: Fra Østervold til Nørreport

En vandring langs med middelalderens Østervold og Nørrevold til Nørreport:

 

Vi mødes på hjørnet af Vingårdsstræde og Kgs. Nytorv, hvor Østervold fra 1200-tallet løb ud i havnen, indtil øen Bremerholm sidst i 1500-tallet blev landfast med København.

 

Fra 1616 byggede Christian den 4. Københavns befæstning om og fortsatte Østervold og voldgrav gennem det nyopfyldte område og henover Bremerholm frem til Holmens Kirke. I 1860-erne blev voldgraven fyldt op og gaden fik navnet Holmens Kanal.

 

Fra Kongens Nytorv vandrer vi langs med den gamle Østervold. Den eksisterede indtil midten af 1600-årene, idet Christian den 4. sløjfede Østervold i 1647, hvorefter den nye Østervold blev opført i 1650-erne. På det opfyldte voldområde blev Gothersgade anlagt, og på pladsen foran den gamle Østervold stod Kongens Nytorv klar som nyanlagt plads i 1673.

 

Vi drejer ved Nørrevold, og inden for denne lå helt op i 1500-tallet et grønt område, der hed Rosengården. Nnutidens gade ved samme navn er en rest af den middelaldergade, som førte forbi Rosengården og hen til Bjørnebrogade (Købmagergade), der var vejen ned til Gammelbodehavn. Undervejs skal I selvfølgelig høre om de mange havne- og landtårne og om byportene.

 

Turen slutter på det gamle Skidentorv (Nørretorv) ved Nørregade, hvor middelalderens Nørreport stod indtil 1650´erne.

 

Mødested: Kongens Nytorv på hjørnet af Vingårdsstræde

 

 

 

    Rundt om Københavns middelalderbefæstning: Del 2: Fra Nørreport til Vestervold

En vandring langs med middelalderens Nørrevold og Vestervold til Vartov:

 

Vi mødes i Fiolstræde ud for Nørreport på det gamle Skidentorv (Nørretorv), hvor man langs husrækken stadig kan ane retningen af middelalderbefæstningen.

 

I 1856 fjernede man skildvagterne ved byens porte og rev dem ned, men først i 1870 sløjfede man Københavns befæstning og gik i gang med at fjerne den. Under nedrivningsarbejderne dukkede den middelalderlige Nørreport op ud for Nørregade, ligesom Hanetårnet og Jarmers Tårn længere henne af Nørrevold.

 

Fra Nørreport skal vi en tur gennem H.C. Ørstedsparken for at se renæssancebefæstningen, der ligesom i Botanisk Have og Øster Anlæg stadig kan ses med bastioner og voldgrav. Vi skal forbi det sted, hvor Hanetårnet stod. Tårnet blev under store protester revet ned i 1870´erne, og hen til ruinen af Jarmes Tårn. Begge tårne er ligesom resten af landtårnene fra begyndelsen af 1500-årene.

 

Vi fortsætter ned ad Vester Voldgade langs med Vestervold til Rådhuspladsen, hvor Metro-udgravningerne kastede masser af ny viden af sig. Her dukkede både vold, voldgrav og byporte frem og med en overraskende datering til så sent som i 1370´erne.

 

Vi slutter på Regnbuepladsen ved Vartov. Men hvis porten til Vartov Grønnegård er åben, går vi selvfølgelig derind. Her drejede Vestervold nemlig og blev til Søndervold, og løb frem til Vandkunsten.

 

Nutidens Løngangsstræde er den opfyldte voldgrav ud mod havnen, og langs med havnen stod to havnetårne. Hele området blev fyldt op fra 1669 og torvet Vandkunsten stod færdigt i 1673.

 

Mødested: Fiolstræde ud for Nørreport

 

 

   Kanalrundfart:

     Dét usynlige København / The invisible Copenhagen

 

 

The canal tour can be made in english too

 

 

Normalt fortæller guiderne om alt det, du ser, når turen går gennem Københavns inderhavn og kanaler. Men dét gør jeg altså ikke!

 

Selv om mange af bygningerne er forsvundet i dag, så er det alligevel muligt at fortælle de spændende historier om Københavns udvikling i middelalderen og renæssancen set fra vandsiden. Turen varer ca. en time, og vi sejler gennem inderhavnens havneområder fra Absalons by til Christian 4.s hovedstad.

 

I skal blandt andet høre fantastiske og finurlige historier og anekdoter om:

- Hvor de gamle strandlinjer lå, før havnen i renæssancen blev forvandlet til smalle kanaler.

-  Absalons Borg og Københavns Slot med Blåtårn, hvor Leonora Christine sad som fange i næsten 22

   år.

- Orlogsværftet Bremerholm, hvor den danske orlogsflåde lå fra første del af 1500-årene, og hvor

   Holmens Kirke var hhv. ankersmedje og toldbod,

-  Christian 4.s hemmelige Tøjhushavn, hvor orlogsskibene blev ekviperet, indtil de i 1690´erne

   flyttede over til Holmen.

-  Om flytningen af Christian 4.s toldbod i 1628 ud til det nuværende Toldbodområde.

-  Om Christianshavn og Tugt, Rasp og Forbedringshuset, hvor fangerne fik serveret fordærvet mad og

   gjorde oprør.

 

Bemærk: Det er ikke muligt at fortælle om Holmens historie, da et er forbudt at sige noget, mens vi sejler igennem Holmen.

 

Mødested:

I finder det havnestop, der passer jer bedst

 

Kanalbåd:

I skal selv leje en båd. Jeg anbefaler Canal Tour, da man altid kan regne med dem.

http://www.stromma.dk/kobenhavn/

 

Pris

I skal ligge prisen for kanalbåden oven i min pris, som vi aftaler alt efter, hvor mange I er. Men mindste pris er: 4.000 kr.

 

Varighed: 1 time

Men så er det også turbosnak næsten uden pauser.

 

Læs mere:

Kanaltur: Det usynlige København

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:  hanne @ tyra.dk

Ophavsret / Copyright:

Fotos & informationer må ikke ikke bruges og distribueres i kommercielt øjemed uden skriftlig tilladelse.

Det gælder bl.a. i forbindelse med undervisning, foredrag, bøger, artikler, andre hjemmesider m.m.

Hvis der bruges materiale i ikke-kommercielt øjemed, skal der altid indsættes en link til denne hjemmeside.

 

”Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner og intern administrativ brug er tilladt

med en aftale med Copydan Tekst & Node. Eksemplarfremstillingen skal ske inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.”

 

This site is designed and maintained by Hanne Fabricius © - Please do not copy or download anything whithout my permission.

                         Webmaster & Copyright: Hanne Fabricius 2008-2018