K

 

 


 

Forside 

Foredrag & byvandringer

Bøger

Historier & fotos

Om Hanne Fabricius

Byvandringer: København & Christianshavn

Forlaget Tyra

Brugte bøger til salg

Kalender

Byvandringer: Vesterbro & Frederiksberg

Gader og mennesker bind 1 

Historier fra Vesterbro

Priser  

Kanalrundfart: Det usynlige København

Gader og mennesker bind 2

Industriartikler

Historiequizzen

Foredrag: Vesterbro

Istedgade. Porten til Vesterbro

 

 

Foredrag: København

Publikationer & e-bøger

 

Folkeuniversitetet

Børnebyvandringer

 

 

   

Børnebøger:

Børnesider: Monstre og magi

 

Deal-Byvandringer: Hannes tidsrejser

København. Byen bag voldene

Malerier & tegninger

 

Bremerholm skibsværft og Fanden i Laksegade

Tidsdetektiverne (Historisk-fantasyserie)

 

     
 
       

Fabelagtige, fantastiske & finurlige fortællinger om Københavns historie

Byvandringer med bid, ben og humor

Byvandring Vesterbro ..... Byvandringer Vesterbro ..... Byvandring Vesterbro ..... 

 

 

 

 

Bookes her:

hanne@tyra.dk

 

Alle byvandringer varer

ca. 1½ time.

 

Ønsker I et drikkestop indlagt

tager turen 2 timer.

 

 

Foto John Venning 2013 

 

Istedgades

og

Vesterbros historie

og

Frederiksberg

 

 

Flere af byvandringerne kan også laves på engelsk.

 

Some of the walking tours are possible in english.

Send me a mail at: hanne@tyra.dk

 

 

Priser:

for byvandringer finder du her:

Priser

 

Alle byvandringerne kan mixes, og der kan laves nye mødesteder. Men hvis en byvandring skal nytænkes, kan den normale pris ikke holdes.

 

Check om datoen er ledig i min Kalender  

 

 

 

Alle byvandringer begynder med en kort introduktion til Vesterbros historie

 

Byvandringerne tager ca. 5-6 kvarter

 

 

   Istedgades historie

   

Istedgade overgi´r sig aldrig!

 

 

Se: Istedgade-bog 

 

I skal høre om:

 

Den første banegård med lokomotivet Odinekspressen, der tøffede til Roskilde oven på en banevold, der løb langs med Kalvebod Strand. Om den gamle kystlinje, som vi nærmest står oven på, og om nutidens China Town, der ikke tåler sammenligning med andre storbyers asiatiske kvarterer.

 

Fra Reventlowsgade går turen hen i Istedgade, hvor vi skal se husene med de store herskabslejligheder, der endte som artistpensionater og -hoteller. På Maria Kirkeplads skal I høre om stegekælderen med de berømte yverfrikadeller og se huset, hvor prostitutionen slog sig ned for første gang i Istedgade i 1906.

 

Vi drejer op af Abel Cathrines Gade og går oven på den rørlagte, stinkende Rosenå frem til Abel Cathrines Stiftelsen, hvor I skal høre om Leonora Christines hemmelighed. I Viktoriagade  står vi oven på Christian den 4.s gamle fæstningsanlæg Retrenchementet.

 

Turen slutter i den berygtede Knudsgade (Eskildsgade), hvor bydelens lette damer huserede, indtil de i 1906 flyttede om i Istedgade og blev her!

 

Men inden da får I selvfølgelig historien om folkeopstanden i 1944, hvorfra udtrykket "Istedgade overgi´r sig aldrig" stammer fra.

 

Mødested: Reventlowsgade foran Hovedbanen lige ud for Istedgade

Slutsted  : Istedgade på hjørnet af Eskildsgade

 

   

Pest, papegøjer og Lopper i Istedgade

 

Ellehammers værksted i baggården til Istedgade 119

 

Se: Istedgade-bog

 

I skal høre om:

 

Skydebanegade, den fantastiske fupgotiske skydebanemur fra 1887 og Den kongelige Skydebanehave, hvor de kongelige skydebrødre skød efter papegøjen og allerede i middelalderen blev ophavsmænd til udtrykket: at have skudt papegøjen.

 

Gennem Skydebanehaven går vi ud på Otto Krabbes Plads, der er opkaldt efter forstander for Kristeligt studentersettlement på Vesterbro Otto Krabbe. Frem til 1970´erne lå her saneringsmodne ejendomme bl.a. de berygtede korridorejendomme, der var de rene brandfælder. Datidens københavnske spekulationsbyggeri forsvandt primært under de store saneringer.

På Otto Krabbes Plads skal I skal høre historier om Vesterbroforbryderne Røde Kai og Harry Guldarm. Og om den stinkende Hudegrund, hvor en af Vesterbros nyere bygningsrædsler er opført i dag.

 

Vi springer hen i Dannebrogsgade tæt ved Istedgade, hvor Istedgades gamle biograf "Loppen" lå  indtil omkring 1940. Loppen var Istedgades anden biograf. I Istedgade kan I se huset, hvor det legendariske gamle værtshus Café Jernstangen lå. På husets anden sal voksede  revyskuespillerinden Liva Weel op fra år 1900.

 

Langs med Istedgade når vi Saxogade, hvor Saxogadebanditterne huserede frem til 1970´erne. Og hvor nytårsløjerne år 1900 gjorde, at hele Vesterbro stank en hel uge efter af noget unævneligt sort, klistret og meget ulækkert.

 

Turen slutter på hjørnet af Valdemarsgade og Istedgade, hvor I skal høre om pesthuset, der endte som dansesalon, og om opfinderen Ellehammer, som lavede flyvemaskiner, motorcykler, biler m.m. i sit mekaniske værksted i en baggård i Istedgade.

 

Mødested: Hjørnet af Istedgade og Skydebanegade

Slutsted  : Istedgade på hjørnet af Valdemarsgade

 

   

   Vesterbros historie

   

Det muntre & mørke Vesterbro:

En blanding af Vesterbros & Istedgades historie

 

 

Ølhallen Thors Hal, der i 1871 blev til dansesalonen Figaro

 

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, går vi over i:

 

Baggården til jugendhotellet Løwenborg (Savoy), hvor vi ser den gamle bygning, der i 1861 blev opført som ølhallen Thors Hal og ombygget i 1871 til dansesalonen Figaro og senere blev varieteen Valencia.

 

Herefter skal vi ind i en baggård på Vesterbrogade og se den fine bygning, der i 1876 blev opført som den berygtede dansesalon Valkyrien oven på det nedrevne og endnu mere berygtede Peders Haab.

 

Vi drejer ned af Helgolandsgade til Istedgade og fortsætter med Istedgades historie med artister, yverfrikadeller, Dan Turell og Folkestrejken i 1944.

 

Mødested: Vesterbros Torv

Slutsted  : Istedgade omkring Abel Cathrines Gade & Viktoriagade

   

Det Lystige Vesterbro:

til Den sorte Ørn og Den lille Fortun

 

 

 

I skal høre om:

 

Ølhallerne, danse- og sangerindesalonerne, varieteerne og gæstgiverierne.

 

Vi skal ind i en baggård på Vesterbrogade og se den fine bygning, der i 1876 blev opført som den berygtede dansesalon Valkyrien oven på det nedrevne og endnu mere berygtede Peders Haab. Dansesalonen skiftede herefter status til Maria Bedesal og til slut blev den en alkoholfri restaurant ved navn Valhal.

 

I baggården til jugendhotellet Løwenborg (Savoy) ser vi den gamle bygning, der i 1861 blev opført som ølhallen Thors Hal, blev ombygget i 1871 til dansesalonen Figaro og senere blev varieteen Valencia. I 2014 stod den gamle ølhalle klar efter en gennemgående restaurering bekostet af Danske Advokater, som har afdækket den oprindelige og meget smukke facade, der ellers havde været skjult siden 1890.

 

Fra Hotel Savoy bevæger os gennem Vesterbrogade og ind i en ny baggård, der ligger omtrent, hvor Vesterbros Morskabsteater lå indtil 1845. På Morskabsteatret optrådte mange cirkusfamilier bl.a. den italienske familien Casorti, der medbragte Pjerrot og hele pantomimen til Danmark, og hvorfra Brødrene Prices familie også stammer.

 

Turen afsluttes i det gamle Ørneapoteks gård med havehuset i bindingsværk og laboratoriet, som i dag er ombygget til værtshuset Lidkøb.

 

Mødested: Vesterbrogade på hjørnet af Helgolandsgade

 

   

Det Lystige Vesterbro:

til Fortunen

 

 

Denne tur minder om:

 "Det Lystige Vesterbro til Den sorte Ørn"

 

Men mødestedet er anderledes

 

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvor I skal høre om et anderledes værtshusliv, der opstod under de store byggerier på brokvartererne.

 

Herfra går vi over i baggården til jugendhotellet Løwenborg (Savoy) og ser den gamle bygning, der i 1861 blev opført som ølhallen Thors Hal. I 1871 blev ølhallen ombygget til dansesalonen Figaro og senere blev den til varieteen Valencia.

I 2014 stod den gamle ølhalle klar efter en gennemgående restaurering bekostet af Danske Advokater, som har afdækket den oprindelige og meget smukke facade, der ellers havde været skjult siden 1890.

 

Fra Hotel Savoy skal vi ind i en baggård på Vesterbrogade og se det gamle Wegeners privatbibliotek. Det bliver et kort besøg, da private baggårde efterhånden kan være vanskelige at besøge pga. nytilflytterne på Vesterbro.

 

Derfor fortsætter vi over i en ny, men åben baggård, hvor I skal høre om Vesterbros Morskabsteater indtil 1845.

På Morskabsteatret optrådte mange cirkusfamilier bl.a. den italienske familien Cassorti, der medbragte Pjerrot og hele pantomimen til Danmark, og hvorfra Brødrene Prices familie også stammer.

 

Turen afsluttes i den gamle apotekergård, som har en værtshustavle fra gæstgiveriet "Den lille Fortun."

 

Mødested: Vesterbros Torv

   

Det lystige Vesterbro:

Hvem skød papegøjen?

 

Om skydebrødre, Pesthuset og De sidste slagtergårde.

 

 

 

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvor I blandt andet skal høre om panserbasserne på den gamle Svendsgades politistation, der ligger lige ved siden af og i dag er blevet omdannet til luksuslejligheder.

 

Herfra går vi gennem Københavns nok korteste gade ned i Skydebanehaven, hvor I skal høre om de kongelige skydebrødre, der skød papegøjen, var årsagen til Svendsgades længde og prøvede at forhindre, at Istedgade blev én lang gade.

 

Vi fortsætter ud til Matthæusgade, hvor vi stopper ud for Westend, hvis nedrevne side af gaden oprindelig bestod af de berygtede korridorejendomme Herfra går vi hen til hjørnet af Valdemarsgade med den imponerende Matthæuskirke, de gamle villaer og stiftelser. Gaden var oprindelig en markvej, der fra 1664 førte ned til Pesthuset på Vester Fælled. Oppe ved Vesterbrogade lå pestkirkegården, der frem til 1770´erne voksede ned mod Enghavevej (den gamle malkevej). Her blev vesterbroerne begravet sammen med de døde fra Pesthuset. (Og de ligger her stadig.)

 

Vi slutter på hjørnet af Matthæusgade og Enghavevej, hvor vi kan se hen til det sted, hvor Københavns Kommune med Socialdemokraterne i spidsen i 2018 rev de sidste Slagtergårde sammen med bl.a. Storm P.s barndomshjem på Vesterbro ned for at opføre nogle vanvittig dyre luksusboliger.

 

Mødested: Vesterbros Torv

 

   

Det lystige Vesterbro:

Galger og gæstgiverier

 

 

I skal høre om:

 

Om de seks gæstgiverier med hestenavne, hvor af det første gæstgiveri kendes tilbage til 1619, da borgmester Mikkel Vibe fik tilladelse til at drive krohold og lave en skydebane på Vesterbro. "Mikkel Vibes Kro" skiftede senere navn til "Grønne Hest."

 

Vi går forbi det Kgl. Kjøbenhavnske Skydeselskab bygning fra 1787, hvor Københavns Museum indtil for kort tid siden havde til huse. Videre hen ad Vesterbrogade når vi frem til gaden Westend, hvis indgang er en stor port ud til Vesterbrogade. Vi smutter gennem porten og ind i gaden, der oprindelig blev opført til byens offentlige fruentimmere efter et parisisk prostitutionsmønster med små, lette balkoner til de frække damer.

 

Vi fortsætter ud ad Vesterbrogade, hvor I på stoppene blandt andet skal se matriklen, hvor digteren Adam Oehlenschlægers fødested lå indtil 1865, og høre om gæstgiverierne med hestenavnene og tobaksplantagerne "Friheden" og "Håbet."

 

Turen slutter på hjørnet af Amerikavej og Vesterbrogade, hvor I skal høre om den sidste galge på Vesterbro, hvor Struense og Brandt lå på hjul og stejle efter henrettelsen på Øster Fælled i 1772. Herfra kan vi se over til gæstgiveriet Sorte Hest, der i 1980´erne blev reddet fra nedrivning i 11. time.

 

Mødested: Vesterbros Torv

      

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvorfra vi går forbi det Kgl. Kjøbenhavnske Skydeselskab bygning fra 1787. og ned i Skydebanehaven. Vi går tilbage ad Westend til Vesterbrogade, hvor vi hører om den offentlige prostitution. Mod gæstgiveriet Sorte Hest passerer vi pesthuset og pestkirkegården mellem Valdemarsgade og Enghavevej, slår et smut ind til slagtergårdene på Enghavevej, forbi retterstedet og Amerika-møllen og slutter af ved Tvedes bryggeri og gæstgiveriet Sorte Hest. 

Sorte, Gule og Hvide Hest

   

Fra Halmtorv mod Halmtorvet

 

 

 

Vi mødes på Rådhuspladsen, der var byens gamle Halmtorv fra 1700-årene og frem til indvielsen af det nuværende sjette rådhus i 1905 lå på Rådhuspladsen, hvor middelalderens befæstning og Vesterport stod frem til hhv. 1870 og 1857.

 

Vi runder Axeltorv, hvor I skal høre om de tre hovedbanegårde og om fæstningsterrænet, der endte som forlystelsesområde med bl.a. det nu nedrevne National-Scala og Tivoli med sangerindepavillonerne Kisten og Slukefter.

 

Langs Vesterbrogade stopper vi ved slagternes gamle kvægtorv, der blev kaldt for Trommesalen. Længere henne skal vi ind i en baggård på Vesterbrogade og se den fine bygning, der i 1876 blev opført som den berygtede dansesalon Valkyrien oven på det nedrevne og endnu mere berygtede Peders Haab . Dansesalonen skiftede herefter status til Maria Bedesal og til slut blev den en alkoholfri restaurant ved navn Valhal.

 

Vi drejer ned af Viktoriagade og når frem til hjertet på hjørnet af Abel Cathrines Gade, hvor vi slutter turen. Her skal I høre om Christian den 4.´s ydre fæstningslinje fra 1620´erne, der hed Retrenchementet og om det gruefulde mord i forlystelseshaven Egypti Land.

 

Mødested: Rådhuspladsen foran Rådhuset

 

 

   

Det lystige Vesterbro:

Slagtere & værtshuse

 

 

 

I skal høre om:

 

Slagterne på Vesterbro, som i 1577 blev påbudt at slagte deres dyr uden for Vesterport. I 1581 blev der opført et muret slagtehus og 14 murede slagterboder, og i 1671 blev kvægtorvet Trommesalen anlagt sammen med en accisebod mellem nuværende Gammel Kongevej og Vesterbrogade.

 

I kølvandet på slagterne fulgte en masse erhverv, som kunne bruge "de døde" dyr og for at skylle det hele ned, slog værtshusejerne sig også ned i bydelen.

 

Vi skal en tur rundt om Den Brune Kødby, der i 1879 afløste Trommesalen som kvægtorv, og gå langs med den gamle strandlinje frem til Den Hvide Kødby, der ligger oven på det nedlagte Vester Gasværk.

 

Turen slutter ud for Gasværksvej.

 

Mødested: Vesterbrogade på hjørnet af Helgolandsgade

 

 

Det lystige Vesterbro:

Jernporten, Det borende X

og Sorte Hest

 

 

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvorfra vi går forbi det Kgl. Kjøbenhavnske Skydeselskab bygning fra 1787. og ned i Skydebanehaven. Vi går tilbage ad Westend til Vesterbrogade, hvor vi hører om den offentlige prostitution. Mod gæstgiveriet Sorte Hest passerer vi pesthuset og pestkirkegården mellem Valdemarsgade og Enghavevej, slår et smut ind til slagtergårdene på Enghavevej, forbi retterstedet og Amerika-møllen og slutter af ved Tvedes bryggeri og gæstgiveriet Sorte Hest.

Sorte Hest

 

 

 

 

 

Vi mødes foran Søndermarken, hvor Jernporten står. Porten stod indtil 1862 foran Frederiksberg Allé, som var en privat kongevej. Den førte op til den kongelige gård "Prinsessernes Gård, der lå med indgang fra Frederiksberg Runddel. Gården blev siden "flyttet" op på toppen af Valby Bakke og blev til Frederiksberg Slot.

 

Vi går hen ad Pile Allé og ned ad Kammasvej, som er det sidste levn af Christian den 4.s landevej fra 1620, som førte direkte ind i Valby Langgade. Herfra når vi Rahbeks Allé foran Bakkehuset, der i guldalderen var "salon" for tidens kunstnere.

Fra 1600-tallet var huset i en ældre form en gammel landevejskro frem til 1776. Herefter blev den sommerresidens for den nybyggede Slotskro på den nye Vesterbrogade, fordi landevejen ikke længere gik forbi Bakkehuset.

 

Vi fortsætter ned ad Rahbeks Allé, hvor I skal se nogle fantastiske huse og høre om pengeskabstyven Det borende X, der i 1931 netop blev fanget netop på Rahbeks Allé

 

På Vesterbrogade passerer vi gæstgiveriet Sorte Hest, der i 1980´erne blev reddet fra nedrivning i 11. time, og Amerikavej, hvor den murede galge stod frem til 1770´erne, hvor den blev flyttet ud på Slagtervænget på Østerbro. Herude på Vester Fælled blev Struense og Brandt lagt på hjul og stejle efter henrettelsen på Øster Fælled i 1772.

 

Turen slutter omkring Enghavevej, hvis tiden ikke løber fra os, for så stopper vi i stedet på Amerikavej mellem skrigene fra de stakler, som endte deres dage på det uhyggelige skafot.

 

Mødested: Jernporten på hjørnet af Søndermarken ved Pileallé og Roskildevej

  

Frederiksbergs historie  
Det var på Frederiksberg:
Landsteder, forlystelser og en
sørgelig kærlighedshistorie


Alhambra


Sommerlyst

Vi mødes på hjørnet af Frederiksberg Allé og Madvigs Allé overfor metroen, hvor I skal høre lidt om Frederiksbergs ældste historie med landsbyerne Solbjerg og Hollænderbyen.

Herefter går vi ned ad Madvigs Allé, hvor blandt andet landstedet Sans Souci lå, og hvor der i 1800-tallet skete en ulykkelig kærlighedshistorie, der kan måle sig med Elvira Madigan og Sixten Sparres affære.

Turen fortsætter tilbage mod Frederiksberg Allé, mens I hører om landstederne, forlystelserne (og her var mange) og Georg Carstensens Tivoli Alhambra, der kun eksisterede i 12 år.

Vi slutter omkring Sankt Thomas Plads, som er opkaldt efter den dansk-vestindiske ø Sankt Thomas, og hører om ølhaller, sangerinder og digteren Holger Drachmann.

Mødested: Hjørnet af Frederiksberg Allé og Madvigs Allé (tæt ved Metroen)
   
   

 

 

Ophavsret / Copyright:

Fotos & informationer må ikke ikke bruges og distribueres i kommercielt øjemed uden skriftlig tilladelse.

Det gælder bl.a. i forbindelse med undervisning, foredrag, bøger, artikler, andre hjemmesider m.m.

Hvis der bruges materiale i ikke-kommercielt øjemed, skal der altid indsættes en link til denne hjemmeside.

 

This site is designed and maintained by Hanne Fabricius © - Please do not copy or download anything whithout my permission.

                         Webmaster & Copyright: Hanne Fabricius 2008-2020