Forside 

Foredrag & byvandringer

Bøger for voksne

Børn

Historier & fotos

Hvem er jeg?

Byvandringer: København

Istedgade. Porten til Vesterbro

Børnesider 

København: fotos & historier

Kalender

Byvandringer: Vesterbro

Gader og mennesker bind 1 

Børnebøger:

Middelalder fotos

Priser  

Foredrag: København

Gader og mennesker bind 2

Øgledronningens forbandelse

Historier fra Vesterbro

Links

Foredrag: Vesterbro

Publikationer & e-bøger

Tidsdetektiverne 

Slagtergårdene på Vesterbro

 

 

Bøger & brugte bøger til salg

København. Byen bag voldene

 

TV, film & radio 

Folkeuniversitetet

Forlaget Tyra

 

Industriartikler

Historiequizzen

Åbne ture

 

Byvandringer/foredrag

Malerier & tegninger

 

Sweetdeal: Kanalrundfart

Københavnske myter & løgne

Skoler & institutioner

 

 

 

 

 

 

Fabelagtige, fantastiske & finurlige fortællinger om Københavns historie

Byvandringer med bid og humor

 

 

 

Byvandring Vesterbro ..... Byvandringer Vesterbro ..... Byvandring Vesterbro ..... 

 

 

 

Bookes her:

hanne@tyra.dk

 

Eller

Du kan også kontakte det  professionelle bookingfirma:

Forfatterforedrag

 

 

Alle byvandringer varer

ca. 1½ time.

 

Ønsker I et drikkestop indlagt

tager turen 2 timer.

 

Byvandringer

med bid og humor

 

Istedgades

og

Vesterbros historie

 

 

 

Olderkvinde i Københavns Byvandrerlaug etabl. 2014 for seriøst faglige og professionelle fortællere.

www.koebenhavnsbyvandrerlaug.dk

 

 

 

Priser:

for byvandringer finder du her:

Priser

 

Alle byvandringerne kan mixes, og der kan laves nye mødesteder. Men hvis en byvandring skal nytænkes, kan den normale pris ikke holdes.

 

Check om datoen er ledig i min Kalender  

 

 

Foto John Venning 2013

 

Flere af byvandringerne kan også laves på engelsk.

 

Some of the walking tours are possible in english.

Send me a mail at: hanne@tyra.dk

 

 

 

 

Istedgades historie

 

Istedgade overgi´r sig aldrig!

 

Se: Istedgade-bog 

Efter en kort introduktion til Vesterbros og Istedgades historie skal I høre om:

 

Den første banegård med lokomotivet Odinekspressen, der tøffede til Roskilde oven på en banevold, der løb langs med Kalvebod Strand. Om den gamle kystlinje, som vi nærmest står oven på, og om nutidens China Town, der ikke tåler sammenligning med andre storbyers asiatiske kvarterer.

 

Fra Reventlowsgade går turen hen i Istedgade, hvor vi skal se husene med de store herskabslejligheder, der endte som artistpensionater og -hoteller. På Maria Kirkeplads skal I høre om stegekælderen med de berømte yverfrikadeller og se huset, hvor prostitutionen slog sig ned for første gang i Istedgade i 1906.

 

Vi drejer op af Abel Cathrines Gade og går oven på den rørlagte, stinkende Rosenå frem til Abel Cathrines Stiftelsen, hvor I skal høre om Leonora Christines hemmelighed. I Viktoriagade  står vi oven på Christian den 4.s gamle fæstningsanlæg Retrenchementet.

 

Turen slutter i den berygtede Knudsgade (Eskildsgade), hvor bydelens lette damer huserede, indtil de i 1906 flyttede om i Istedgade og blev her!

 

Men inden da får I selvfølgelig historien om folkeopstanden i 1944, hvorfra udtrykket "Istedgade overgi´r sig aldrig" stammer fra.

 

Mødested: Reventlowsgade foran Hovedbanen lige ud for Istedgade

Slutsted   : Eskildsgade ved Istedgade

 

 

 

Pest, papegøjer og Lopper i Istedgade

 

Se: Istedgade-bog

Efter en kort introduktion til Vesterbros og Istedgades historie skal I høre om:

 

Skydebanegade, den fantastiske fupgotiske skydebanemur fra 1887 og Den kongelige Skydebanehave, hvor de kongelige skydebrødre skød efter papegøjen og allerede i middelalderen blev ophavsmænd til udtrykket: at have skudt papegøjen.

 

Gennem Skydebanehaven går vi ud på Otto Krabbes Plads, der er opkaldt efter forstander for Kristeligt studentersettlement på Vesterbro Otto Krabbe. Frem til 1970´erne lå her saneringsmodne ejendomme bl.a. de berygtede korridorejendomme, der var de rene brandfælder. Datidens københavnske spekulationsbyggeri forsvandt primært under de store saneringer.

På Otto Krabbes Plads skal I skal høre historier om Vesterbroforbryderne Røde Kai og Harry Guldarm. Og om den stinkende Hudegrund, hvor en af Vesterbros nyere bygningsrædsler er opført i dag.

 

Vi springer hen i Dannebrogsgade tæt ved Istedgade, hvor Istedgades gamle biograf "Loppen" lå  indtil omkring 1940. Loppen var Istedgades anden biograf. I Istedgade kan I se huset, hvor det legendariske gamle værtshus Café Jernstangen lå. På husets anden sal voksede  revyskuespillerinden Liva Weel op fra år 1900.

 

Langs med Istedgade når vi Saxogade, hvor Saxogadebanditterne huserede frem til 1970´erne. Og hvor nytårsløjerne år 1900 gjorde, at hele Vesterbro stank en hel uge efter af noget unævneligt sort, klistret og meget ulækkert.

 

Turen slutter på hjørnet af Valdemarsgade og Istedgade, hvor I skal høre om pesthuset, der endte som dansesalon, og om opfinderen Ellehammer, som lavede flyvemaskiner, motorcykler, biler m.m. i sit mekaniske værksted i en baggård i Istedgade.

 

Mødested: Hjørnet af Istedgade og Skydebanegade

Slutsted   : Istedgade på hjørnet af Valdemarsgade

 

 

 

Vesterbros historie

 

Det muntre & mørke Vesterbro: En blanding af Vesterbros & Istedgades historie

Dans i det gamle Figaro

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, går vi over i:

 

Baggården til jugendhotellet Løwenborg (Savoy), hvor vi ser den gamle bygning, der i 1861 blev opført som ølhallen Thors Hal og ombygget i 1871 til dansesalonen Figaro og senere blev varieteen Valencia.

Herefter skal vi ind i en baggård på Vesterbrogade og se den fine bygning, der i 1876 blev opført som den berygtede dansesalon Valkyrien oven på det nedrevne og endnu mere berygtede Peders Haab.

 

Vi drejer ned af Helgolandsgade til Istedgade og fortsætter med Istedgades historie med artister, yverfrikadeller, Dan Turell og Folkestrejken i 1944, indtil vi slutter på hjørnet af Gasværksvej og Istedgade.

 

Mødested: Vesterbros Torv

Slutsted   : Hjørnet af Istedgade/ Gasværksvej

 

 

Det muntre Vesterbro til Den sorte Ørn

Dans i det gamle Figaro

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, skal I høre om:

 

Ølhallerne, danse- og sangerindesalonerne, varieteerne og gæstgiverierne.

 

Vi skal ind i en baggård på Vesterbrogade og se den fine bygning, der i 1876 blev opført som den berygtede dansesalon Valkyrien oven på det nedrevne og endnu mere berygtede Peders Haab . Dansesalonen skiftede herefter status til Maria Bedesal og til slut blev den en alkoholfri restaurant ved navn Valhal.

 

I baggården til jugendhotellet Løwenborg (Savoy) ser vi den gamle bygning, der i 1861 blev opført som ølhallen Thors Hal, blev ombygget i 1871 til dansesalonen Figaro og senere blev varieteen Valencia. I 2014 stod den gamle ølhalle klar efter en gennemgående restaurering bekostet af Danske Advokater, som har afdækket den oprindelige og meget smukke facade, der ellers havde været skjult siden 1890.

 

Fra Hotel Savoy bevæger os gennem Vesterbrogade og ind i en ny baggård, der ligger omtrent, hvor Vesterbros Morskabsteater lå indtil 1845. På Morskabsteatret optrådte mange cirkusfamilier bl.a. den italienske familien Cassorti, der medbragte Pjerrot og hele pantomimen til Danmark, og

hvorfra Brødrene Prices familie også stammer.

 

Turen afsluttes i det gamle Ørneapoteks gård med havehuset i bindingsværk og laboratoriet, som i dag er ombygget til værtshuset Lidkøb.

 

Mødested: Vesterbrogade på hjørnet af Helgolandsgade

Slutsted   : Vesterbrogade 72: Den gamle apotekergård

 

 

Det lystige Vesterbro til Sankt Thomas Plads

I 1619 fik borgmester Mikkel Vibe tilladelse til at drive krohold og lave en skydebane på Vesterbro. Det er den ældste, kendte bevilling på Vesterbro, og kroen fik senere navnet Grønne Hest. Vi går forbi, hvor Vesterbros Morskabsteater lå indtil 1845. Her optrådte Pjerrot i  pantomime-forestillinger, og herfra stammer Brødrene Prices familie. Vi finder værtshustavlen fra den Lille Fortun bag Vesterbros gamle apotek, og slutter på Sankt Thomas Plads, hvor Georg Carstensen lidt længere ude ved Frederiksberg allé i1857 opførte forlystelsesstedet Alhambra som en pendant til Tivoli i ren maurisk stil.

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, skal I høre om:

 

Om de seks gæstgiverier med hestenavne, hvor af det første gæstgiveri kendes tilbage til 1619, da borgmester Mikkel Vibe fik tilladelse til at drive krohold og lave en skydebane på Vesterbro.

 

Vi går gennem museumsgaden og forbi det Kgl. Kjøbenhavnske Skydeselskab bygning fra 1787, og videre hen ad Vesterbrogade til Westend, hvor vi skal ind og se gaden, der oprindelig blev opført til byens offentlige fruentimmere efter et parisisk prostitutionsmønster med en stor port ud til Vesterbrogade og små, lette balkoner til de frække damer.

 

Vi gør holdt ved Kaalundsgade og hører om blandt andet om digteren Adam Oehlenschlægers fødested, om Den blå Stud og de store gartnerier.

 

På hjørnet af Frederiksberg Allé skal vi fornemme den gamle Jernport, der stadig eksisterer dog et andet sted, og høre om gæstgiverierne Den store og lille Fortun, inden vi slutter på Sankt Thomas Plads, der engang var omdrejningspunktet for en lang række forlystelsessteder på Frederiksberg. Længere ude af alleen opførte Georg Carstensen i 1857 forlystelsesstedet Alhambra som en pendant til Tivoli i ren maurisk stil.

 

Mødested: Vesterbros Torv

Slutsted   : Frederiksberg Allé på Sankt Thomas Plads

 

 

De lystige slagtere på Vesterbro

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvorfra vi går forbi det Kgl. Kjøbenhavnske Skydeselskab bygning fra 1787. og ned i Skydebanehaven. Vi går tilbage ad Westend til Vesterbrogade, hvor vi hører om den offentlige prostitution. Mod gæstgiveriet Sorte Hest passerer vi pesthuset og pestkirkegården mellem Valdemarsgade og Enghavevej, slår et smut ind til slagtergårdene på Enghavevej, forbi retterstedet og Amerika-møllen og slutter af ved Tvedes bryggeri og gæstgiveriet Sorte Hest.

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, skal I høre om:

 

Vi mødes på Vesterbros Torv, hvorfra vi går forbi den gamle Svendsgades politistation og ned i Skydebanehaven, hvor I skal høre om de kongelige skydebrødre, der skød papegøjen, og prøvede at forhindre, at Istedgade blev én lang gade.

 

Herfra går vi ud til Matthæusgade, hvor vi stopper henne ved Valdemarsgade, der oprindelig blev opført med 14 villaer. Og som var den oprindelige markvej ned til Pesthuset på Vester Fælled fra 1664 med pestkirkegården mellem Valdemarsgade og Enghavevej.

 

Vi slutter ved slagtergårdene på Enghavevej, hvis ikke Københavns Kommune forinden har revet dem ned.

 

Mødested: Vesterbros Torv

Slutsted   : Enghavevej

 

 

Fra Halmtorv mod Halmtorvet

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, skal I høre om:

 

Byens gamle Halmtorv, der fra 1700-årene og frem til indvielsen af det nuværende sjette rådhus i 1905 lå på Rådhuspladsen, hvor middelalderens befæstning og Vesterport stod frem til hhv. 1870 og 1857.

 

Vi runder Axeltorv, hvor I skal høre om de tre hovedbanegårde og om fæstningsterrænet, der endte som forlystelsesområde med bl.a. det nu nedrevne National-Scala og Tivoli med sangerindepavillonerne Kisten og Slukefter.

 

Langs Vesterbrogade stopper vi ved slagternes gamle kvægtorv, der blev kaldt for Trommesalen. Længere henne skal vi ind i en baggård på Vesterbrogade og se den fine bygning, der i 1876 blev opført som den berygtede dansesalon Valkyrien oven på det nedrevne og endnu mere berygtede Peders Haab . Dansesalonen skiftede herefter status til Maria Bedesal og til slut blev den en alkoholfri restaurant ved navn Valhal.

 

Vi drejer ned af Viktoriagade og når frem til hjertet på hjørnet af Abel Cathrines Gade, hvor vi slutter turen. Her skal I høre om Christian den 4.´s ydre fæstningslinje fra 1620´erne, der hed Retrenchementet og om det gruefulde mord i forlystelseshaven Egypti Land.

 

Mødested: Rådhuspladsen foran Rådhuset

Slutsted   : Hjertet på hjørnet af Viktoriagade og Abel Cathrines Gade

 

 

Ind til byen: Fra Valby Bakke til Vesterbros Torv

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, skal I på en:

 

Vandretur langs med den gamle, bugtede landevej fra før 1770´erne. Her skal I forestille Jer, at I er en Valbykone, som vandrer ind fra Hønsekræmmerbyen Valby med hendes fjerkræ, som skal sælges inde på Gammeltorv/Nytorv på markedsdagen, der altid var enten en onsdag eller en lørdag.

 

Vi mødes på Rahbeks Allé ud for Bakkehuset, der oprindelig var en gammel landevejskro. Herfra går vi ned af Rahbeks Allé, der ligger oven på en gammel kongelig ridesti, som løb parallel med den gamle landevej.

 

Turen fortsætter langs med Vesterbrogade og frem til Vesterbros Torv. Undervejs fortælles om de steder, som vi passerer:

Gæstgivergårdene med hestenavnene. De forsvundne vindmøller. Retterstedet, hvor Struense og Brandt blev lagt på hjul og stejle. Slagtergårdene, pesthuset og dets kirkegård, forlystelseshaverne, Vesterbros Morskabsteater, skydebanen og reberbanerne, der lå med udgangspunkt i nutidens Vesterbros Torv.

 

Mødested: Rahbeks Allé 23 ved Bakkehuset

Slutsted   : Vesterbros Torv

 

Turen  kan også forlænges helt ind til Rådhuspladsen. Men tager så 2½ time.

 

 

Fra Bakkehuset til Kineserbyen

Efter en kort introduktion til Vesterbros historie og de første Vesterbroere, der var slagtere, rebslagere, møllere og værtshusholdere, skal I høre om:

 

Vi mødes på Rahbeks Allé foran Bakkehuset, der i guldalderen var "salon" for tidens kunstnere. Fra 1600-tallet var huset i en ældre form en gammel landevejskro frem til 1776. Herefter blev den sommerresidens for den nybyggede Slotskro på den nye Vesterbrogade, fordi landevejen ikke længere gik forbi Bakkehuset.

 

Vi fortsætter ned ad Rahbeks Allé, hvor I skal se nogle fantastiske huse og høre om pengeskabstyven Det borende X, der i 1931 netop blev fanget på Rahbeks Allé

 

Vi drejer ned af Den gamle Malkevej, der i dag hedder Vester Fælledvej, og går et lille smut gennem Humleby. Sidst i 1800-tallet boede skarpretter Sejstrup i en villa på Vester Fælledvej 82. Så I skal selvfølgelig høre lidt om ham, og om hvorfor han sagde sit skarpretterjob op i 1890´erne.

 

Vi smutter gennem Enghave Parken, der oprindelig var kolonihaver, og forbi scenen, hvor der var asfaltballer i 1950-60´erne. Gennem endnu en gammel malkevej, Enghavevej, og frem til den gamle DSB-by med de gule huse, Kineserbyen, som vi når gennem en lang tunnel fra Enghavevej.

 

Mødested: Rahbeks Allé 23 ved Bakkehuset

Slutsted   : Kineserbyen bag Enghavevej

 

 

Kontakt:  hanne@tyra.dk

Ophavsret:

Fotos & informationer må ikke ikke bruges og distribueres i kommercielt øjemed uden skriftlig tilladelse.

Det gælder bl.a. i forbindelse med undervisning, foredrag, bøger, artikler, andre hjemmesider m.m.

Hvis der bruges materiale i ikke-kommercielt øjemed, skal der altid indsættes en link til denne hjemmeside.

 

This site is designed and maintained by Hanne Fabricius © - Please do not copy or download anything whithout my permission.

                         Webmaster & Copyright: Hanne Fabricius 2008-2016

 

”Eksemplarfremstilling af papirkopier/prints fra denne hjemmeside til undervisningsbrug på uddannelsesinstitutioner og intern administrativ brug er tilladt med en aftale med Copydan Tekst & Node. Eksemplarfremstillingen skal ske inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.”