Byvandringer

i middelalderbyen København

På Slotsholmen, Christianshavn og Christian den 4.s Ny-København

Bookes her:

hanne@tyra.dk

 

Alle byvandringer varer

fra 5-6 kvarter.

 

Ønsker I et drikkestop indlagt

tager turen 2 timer.

Lig og lort i Kattesundet

(Kongen, bispen og smedene i Kattesundet)


Vi mødes på Rådhuspladsen foran Københavns Rådhus og hører om Metroudgravningerne. Her fandt arkæologerne bl.a. rester af en kirkegård fra 1000-1100-årene samt et stort bebyggelses- og håndværksområde fra midten af 1000-tallet og op til 1300-årene

 

Vi fortsætter over i Vartovs gård, hvor den højmiddelalderlige befæstning fra 1300-årene drejede rundt og fortsatte hen langs med havnen (nu: Løngangsstræde). Her boede Tycho Brahe i 1580´erne, hvor han brugte "det gamle byens tårn" til observatorium. Vi går videre op gennem Kattesundet, der IKKE har navn efter døde katte eller en kongelig racekattepension, men som indtil omkring 1500 faktisk var navnet på hele kvarteret.

 

Området mellem Mikkels Bryggers Gade og Gammeltorv/Nytorv blev sidst i 1000-årene omgivet af en vold og en grav. De nyeste teorier er, at befæstningen omgav en tidlig kongsgård fra 1000-årene, og hvor den for længst forsvundne Sankt Clemens Kirke lå uden for. Måske var det dén kongsgård, som Absalon residerede i, inden han opførte sin bispeborg på Strandholmen.

 

Vi slutter på Strøget ved Mikkel Bryggersgade, hvor vi står oven på Sankt Clemens Kirke og kirkegård, og hvor Gravsoen fra Sankt Clemens med de rødglødne øjne og dårlige ånde i middelalderen skræmte livet af byens indbyggere ......... Og stadig gør det


Mødested: Rådhuspladsen foran Københavns Rådhus


Byvandringen tager ca. 5 kvarter


Fra Valdemar Atterdags vandmølle til Roskildebispens gård i Nørregade


Vi mødes på Vandkunsten, der indtil 1668 var "kanten" af havnen med vandmøller, en vandkunst, farverier og et gåsebryggeri. Først i 1673 blev området fyldt op og forvandlet til torvet Vandkunsten.

 

Vi går langs med havnegaderne fra sidste halvdel af 1300-tallet: Magstræde og Snaregade, hvor I får et par gode, historiske lokumshistorier.

 

Vi går videre til Badstuestræde, hvor Strandbadstuen lå, og hører om, hvorfor man holdt op med at tage bad i 1509.


Vi fortsætter gennem Jorcks smukke og Ppassage til Fiolstræde og videre til  Universitets gård i Nørregade.


Her residerede den magtfulde Roskildebiskop fra 1416 til 1536. Og måske er vi så heldige, at vi møder skyggen af den sure biskop Joachim Rønnow, som blev fængslet i 1536.

 

Bemærk:

Porten ind til Universitetets gård lukkes om aftenen og i weekenderne. Men er der åbent, afslutter vi selvfølgelig inde i den smukke Universitets gård.

 

Mødested: Vandkunsten ved springvandet


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Fra Sankt Gertrud til Christian den 4.s silkeboder


Vi mødes i Fiolstræde ved Nørreport og går gennem de gamle gader hen til Åbenrå. I middelalderen hed området mellem det nuværende Kultorvet og Gothersgade Rosengården. Her lå bl.a. Sankt Gertruds hospital, kapel og kirkegård, som NEJ aldrig var et kloster.

 

Vi fortsætter gennem Vognmagergade, der indtil ca. 1910 var et fattigt kvarter med værtshuse og lette damer. Her skal I klappe de to hunde ved hundeporten, opdage kanonkugler og se elefantens røv.

 

Ved Gammel Mønt hører vi om Sankt Clare kvindeklostret fra 1505, der blev genbrugt som hhv. Kongelig Mønt, tysk kirke og kanonstøberi (gjethus). I 1610 flyttede Christian 4. gjethuset hen til hjørnet af Pilestræde og Gjethusstræde (Sværtegade).

 

Hvis porten ikke er lukket, går vi ind i den store baggård i Pilestræde, hvor der efter sigende stadig er rester af Christian den 4. gjethus. Vi slutter ved Silkegade, som er opkaldt efter Christian den 4.s silkeboder fra 1620-erne.

 

Mødested: Nørreport ud for Fiolstræde


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter 

Liv, handel og håndværk omkring Tyskemannegade (Strøget)


En vandring i de ”døde dyrs” slagterfodspor gennem middelaldergaderne omkring Tyskemannegade (Strøget)


Vi mødes på Højbro Plads ved Absalon statuen. Herfra går henover Amagertorv, hvor Slagterboderne omtales i 1300-tallet, og op gennem Bjørnebrogade (Købmagergade), der i 1400-tallet fik navn efter slagterne, dvs. kjødmangerne.


Sagterboderne fik plads først ved og senere i Skindergade, på Gråbrødre Torv og til sidst omkring Nikolaj Kirke fra 1840-erne til 1917 hvor de fik tilnavnet "Maven."

 

Vi fortsætter gennem Skindergade, hvor vi smutter ind i en baggård med de smukkeste bindingsværkshuse, og slutter i nærheden af  Gammeltorv.

 

Mødested: Højbro Plads ved Absalon-statuen


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

 

Tegning af Johannes Bojesen 2009 fra min børnebog: København. Byen bag voldene. Historien gennem 1000 år. Alinea 2009


Slotsholmens historie:

Forsvundne slotte, skjulte gange og Christian den 4.s krigshavn


Vi mødes på trappen foran Højesterets bygning

inde i Prins Jørgens Gård og ser rester fra det det Andet Christiansborg.


Herfra går vi hen foran Thorvaldsens Museum, hvor I bl.a. skal høre om Store og Lille Skarnholmene, som i 1600-tallet voksede sammen med Slotsholmen.


Vi fortsætter ind på Ridebanen, der tilhører det Første Christiansborg, hvor kronens heste har deres daglige liv.


Gennem en passage kommer vi til Folketingsgården og ser det meget ombyggede Kunstkammer fra 1673.

 

Turen slutter i Bibliotekshaven, der oprindelig var Christian den 4.s imponerende krigshavn, Tøjhushavnen, og som menes at være inspireret af Venedigs mægtige Arsenal.

 

I havnen blev orlogsskibene ekviperet i 1600-tallet, indtil funktionerne flyttede over på det nyetablerede Nyholm = Holmen.

  

Mødested: Pladsen foran Thorvaldsens Museum


Byvandringen tager ca. 5-6-kvarter


Ønsker I at høre om Absalons Borg og Københavns Slot, så vælg i stedet en tur i Ruinerne under Christiansborg

Fra Kongens kålhave til Skidenstræde


Vi mødes lige indenfor porten til Kongens Have, hvor I skal høre Christian 4.s Ny-København med Sankt Annæ Rotunde (hans monumentale rundkirke)

 

Vi går gennem Kongens Have og høre om havens historie og Rosenborg. Herefter passerer vi Gothersgade, som er den gamle Østervold frem til 1647, og fortsætter videre gennem Landemærket, hvor der stadig står nogle spændende, gamle bindingsværkhuse, som ikke faldt for de mange nedrivninger.

 

Ved Rundetårn stopper vi og høre videre om Christian den 4.s kirke og observatorium, mens vi kikker på Regensen.

 

Herfra fortsætter gennem Krystalgade, der tidligere hed Skidenstræde, forbi Synagogen og slutter ved Fiolstræde.

 

Mødested: Indgangen til Kongens Have på hjørnet af Sølvgade & Øster Voldgade.


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Fra Nyhavn til Nyboder

eller omvendt:

Fra Nyboder til Nyhavn  


Vi går gennem Nyhavn til Lille Strandstræde, hvor vi ser en fantastisk 1600-tals gård med et trappetårn i bindingsværk (Gården lukkes gerne om aftenen kl. 18 og i weekenden).

 

Undervejs fortælles om befæstningen på Kongens Nytorv, der lå her indtil 1647, og om  det forsvundne Sankt Annæ kapel fra 1516, der gav navn til hele bydelen.

 

Herfra går turen gennem Amaliegade, der indtil 1660´erne var den oprindelige strandlinje. Her fortælles om den frygtelige brand i operahuset på pragtslottet "Sophie Amalienborg" i 1689.

 

Henover Amalienborg Slotsplads passerer vi mindesmærket for Eigtveds Frederiksstaden, og fortsætter gennem Bredgade frem til Fredericiagade, hvor vi ser Københavns første Operahus opført i 1703.

 

Vi slutter i Nyboder, hvor jeg måske kan lokkes til at fortælle byens mest ulækre Nyboderhistorie.

 

Mødested: Ankeret ved Nyhavn

 

Eller omvendt: Sankt Pauls Kirke i Nyboder

 

Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Rundt om middelalderbefæstningen:

Del 1:

Fra Østervold til Nørrevold


En vandring langs med middelalderens Øster- og Nørrevold mod Nørreport:

 

Vi mødes på hjørnet af Vingårdsstræde og Kgs. Nytorv, hvor Østervold fra 1200-tallet løb ud i havnen. Fra 1606 byggede Christian den 4. Københavns befæstning om og fortsatte Østervold og voldgrav henover Bremerholm frem til Holmens Kirke. I 1860-erne blev voldgraven fyldt op og gaden fik navnet Holmens Kanal.

 

Vi fortsætter turen langs med den gamle Østervold, som blev sløjfet i midten af 1600-årene. På det opfyldte voldområde blev Gothersgade anlagt, og på pladsen foran den gamle Østervold blev Kongens Nytorv indviet i 1673 sammen med Nyhavn.

 

Vi drejer af ved Løngangen, der var navnet på en port i 1500-årene, og fortsætter til Pustervig, der er sidste stop.


Her inde bag Nørrevold  lå til helt op i 1500-tallet et grønt område, der hed Rosengården, og midt i Pustervig lå den gamle Sankt Gertruds gård, det oprindelig var et hospitalskapel.

 

Mødested: Kongens Nytorv på hjørnet af Vingårdsstræde.


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter


Priser:

for byvandringer finder du her: Priser


Gælder kun for de faste ture


Check om datoen er ledig i min Kalender

 


Fra Gammel Strand til skomagerne i Vimmelskaftet


Vi mødes ved Absalon statuen på Højbro Plads, hvor I skal høre om havnen, som til sidste halvdel af 1300-tallet løb helt oppe langs med Læderstræde, Kompagnistræde og hen over Højbro Plads. Herefter begyndte man systematisk at inddæmme og opfylde vandet, hvorefter havnefronten rykkede ud til Gammel Strand, som vi kender i dag.

 

Havnen summede af liv langs med skibsbroen, hvor der lå massevis af skibe og småbåde på hver side af Højbroen. Sømændene skrålede, og lyden af glade dage og skønne damer bølgede ud fra drikkeboderne. I begyndelsen af 1600-tallet lykkedes det for bøsseskytten Jon Olafsson at charmere sig til at drikke gratis flere steder, også selv om han endte i et voldsomt slagsmål i byens fornemste gæstgiveri ved navn ”Store Lækkerbisken.”

 

Langs med Tyskemannegade (Strøget) bevæger vi os hen til byens to klostre. Helligåndsklostret lå ud til byens travleste handelsgade, og her er stadig en smuk bygning tilbage. Gennem Kringlegangen når vi ind til Gråbrødre Torv, hvor Gråbrødre Kloster eksisterede frem til 1530. En rest fra klostrets tid er munkenes fængsel, som i dag er en del af en restaurant. Og her får I selvfølgelig også et par gode kirkegårdshistorier.  

 

Vi fortsætter videre gennem den gade, som i middelalderen førte direkte op til Gråbrødrenes kloster, og herfra følger vi guldsmedenes, fiskernes, skomagernes og de andre håndværkeres fodspor, indtil vi når hen og slutter på til det lille torv på Strøget, hvor Vimmelskaftet starter. Og som til sidst i 1600-årene hed Skoboderne, det vil sige skomagernes gade.

 

Mødested: Højbro Plads ved Absalon statuen


Byvandringen tager ca. 5 kvarter

Fra Gammeltorv til Amagerbøndernes Torv

(Amagertorv)


Vi mødes på Gammeltorv, som er en af Københavns ældste markedspladser. Herfra drejer vi op ad Nørregade til Vor Frue Kirke, der i sin nuværende form er tegnet af arkitekten C. F. Hansen. Den ældste Vor Frue Kirke blev indviet i 1208 af Absalons nevø Roskildebispen Peder Sunesen. Og den blev senere afløst af flere andre kirker, som alle forsvandt ved brande.

 

På Gråbrødretorv hører vi om byens Gråbrødrekloster fra midten af 1200-årene, og drejer videre hen til byens andet kloster, Helligåndsklostret, der i dag står bevaret med to ud af fire fløje.

 

Vi slutter på Amagertorv, der i middelalderens var byens Østertorv, men som i 1400-tallet skiftede navn til Amagertorv pga. amagerbønderne, der kom ind med grøntsager.

 

Og er I friske, så har jeg en rigtig god løgnehistorie, som jeg gerne fortæller.

 

Mødested: Gammeltorv ved springvandet


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Kirker, kanoner og Pisserenden


Vi mødes på det lille Nørre Torv, som indtil 1842 hed Skidentorv og uofficielt også hed Æggetorvet, fordi der i 1920-30´erne blev solgt æg og fjerkræ på torvet.

 

Frem til 1656 stod Nørreport for enden af Nørregade, hvorefter den blev flyttet. Herfra går vi gennem Nørregade til Sankt Petri Kirke, der oprindelig er en sognekirken fra sidst i 1200-tallet. Kirken blev i 1585 overdraget til byens tyske menighed, efter at den havde fungeret som kanonstøberi i en årrække efter Reformationen. Det er i det tyske gravkapel, at Struense er begravet.

 

Vi fortsætter gennem Sankt Peders Stræde hen til Valkendorfs Kollegium, som er Nordens ældste kollegium grundlagt af rigshofmester Christoffer Valkendorf i 1589. Herefter skal vi en tur i Teglgårdsstræde, som har navn efter byens første teglgård i middelalderen.

 

Turen går videre gennem Larsbjørnsstræde mod Vestergade, hvor vi slutter. Indtil omkring 1500 hed Vestergade Smedegade. Her skal I høre om den lystige gæstgivergade og om udgravningerne i Vestergade 9, hvor dele af Københavns ældste voldanlæg fra 1000-1100-tallet dukkede frem og for første gang fik en datering..

 

Mødested: Torvet foran Fiolstræde ved Nørreport


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Orlogsværftet på Bremerholm og Fanden er løs i Laksegade.


Indtil omkring 1600 var øen Bremerholm adskilt fra København af det smalle sund Dybet.


Her lå et skibsværft fra senest 1500 til 1856. Det var her, at Kong Hans i 1510 besluttede at samle den danske orlogsflåde, så den kunne  ekviperes herfra. dvs. blive forsynet med proviant og våben.

 

Allerede sidst i 1500-tallet havde skibsværftet bredt sig til bag det nuværende Kongelige Teater og Kunstakademiet, og i 1600-årene kaldes området for Holmen og herefter Gammelholm.

 

På turen finder vi et par af Københavns hemmelige 1500-tals bygninger, der er godt skjult for offentligheden, nemlig resterne af den lange gule reberbane og Sejlhuset

 

Hvis vi skal se reberbanen, skal vi senest begynde kl. 17 ved Nyhavn, idet porten ind til reberbanen lukker dagligt ved 18-tiden og er lukket i weekenderne.


Vi fortsætter gennem Stærekassen og henover Kongens Nytorv, hvor Holmens Kanal oprindelig adskilte byen fra skibsværftet. Vi slutter i Laksegade, hvor Fanden efter sigende var løs i 1826 .......

 

Mødested: Mindeankeret foran Nyhavn.

 

Læs beskrivelsen af Bremerholm skibsværft i min bog: Gader og mennesker bind 2


Byvandringen tager ca. 5-6-kvarter

Tegning af borgene af Lykke Ingeborg Mitchell 2008 fra min bog: Gader og mennesker bind 2


På tidsrejse i Ruinerne under Christiansborg:

Fra Absalons borg til Københavns Slot


Under Christiansborgs Slot ligger ca. 3000 m2 spændende ruiner fordelt i to halvdele skåret igennem af det nuværende Christiansborg.

 

Det er ruinerne af biskop Absalons borg (1167-1369) samt resterne af Københavns Slot (1380´erne til 1731).

 

På turen gennem ruinerne skal I høre om, hvordan biskop Absalons borg måske "så" ud inde bag den høje, hvide ringmur, der flere steder stadig omgiver den gamle borg.


Her var værksteder og økonomibygninger som bagers, bryggers og stegers. Og her var palatiet, der var borgherrens bolig, et kapel og boliger til borgens folk.

 

Undervejs skal I tre brønde og resterne af en "hemmeligheder", dvs. et middelalder lokum med dertilhørende lokumshistorier.

 

Vi stopper ved ruinen af det berygtede fængsel Blåtårn på Københavns Slot, hvor fangehullerne hed Troldhullet og Den mørke Kirke. I disse mørke fængsler sad politiske fanger og andre kriminelle. Her fortæller jeg historien om Leonora Christina, der sad indespærret i næsten 22 år.

 

Mødested: Indgangen til Ruinerne inde i den indre slotsgård, som vender ud mod Ridebanen

 

Entre til besøg i ruinerne skal lægges oven i prisen. P.t. 50,-kr. pr. person, hvis vi er en gruppe

 

Vigtigt: Ruinerne lukker kl. 17.00, og da turen tager ca. 1½ time, skal I senest starte kl. 15.00

Omkring Nyhavn


I 1673 åbnede Nyhavnskanalen med købmandsgårde og private havnepladser. Og NEJ den blev IKKE gravet af svenske krigsfanger!

 

Frem til begyndelsen af 1800-tallet "blomstrede" Nyhavn under den florrisante handelsperiode. Herefter ændrede kvarteret sig til en havneplads med værtshuse, logihuse og  hoteller, der var kendt af sømænd i alle verdensdele.

 

Vi mødes ved Mindeankeret og går ind i Charlottenborgs gård, hvor der er mere stille. Her ser vi resterne af den botaniske have, der lå her fra 1775 og til 1870´erne. Herfra går vi gennem skyggesiden og hen til Kvæsthusbroen og tilbage gennem Nyhavns solside med et smut forbi 1600-tals gården i Lille Strandstræde.

 

Undervejs skal I blandt andet høre historier om Guldmageren og rovmordet på gnieren Tønder, der bragte 1800-tallet romantiske pigehjerter i brand.

 

Mødested: Ankeret ved Nyhavn

 

Bemærk:

Portene i Nyhavn lukkes ved 18-tiden og i weekenden.


Byvandringen tager ca. 5-6-kvarter

Christianshavn:

Brobisser, købmænd og skibsbyggere


Vi mødes i Strandgade i den ende, hvor Christianskirken ligger. Strandgade er bydelens gamle havnegade.

 

Her får I historien om Grønnegårds havn og Christianshavns grundlæggelse for mere end 400 år siden med de smukke renæssance købmandsgårdene og deres private havne og  skibsværfter.

 

Vi går vi gennem Strandgade og Wildersgade og ser på gamle bygninger og baggårde med og uden bindingsværk og svalegange. I skal se en svale på stylter og en "forsvundet" svale, som stadig kan ses ....... Jeg lyver ikke.


Vi slutter ved Christianshavns kanal tæt ved Torvegade. 

 

Bemærk:

Flere af baggårdene lukkes kl. 18.00 og i weekenden.

 

Mødested: Strandgade 3 ved Henning Larsens portal


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter


Rundt om middelalderbefæstningen:

Del 2:

Fra Nørreport til Vestervold


En vandring langs med middelalderens Nørrevold til Vestervold.

 

Vi mødes i Fiolstræde ud for Nørreport på det gamle Skidentorv, hvor man langs husrækken stadig kan ane retningen af middelalderbefæstningen.

 

I 1856 fjernede man skildvagterne ved byens porte og rev dem ned, men først i 1870 sløjfede man Københavns befæstning og gik i gang med at fjerne den.


Under nedrivningsarbejderne dukkede den middelalderlige Nørreport op ud for Nørregade, ligesom Hanetårnet og Jarmers Tårn længere henne af Nørrevold. Hanetårnet blev under store protester revet ned i 1870´erne. Begge tårne er  resten af landtårnene.

 

Fra Nørreport skal vi en tur gennem H.C. Ørstedsparken og se renæssancebefæstningen. Ligesom i Botanisk Have og Øster Anlæg kan man stadig se bastioner og voldgrave.


Vi fortsætter forbi Jarmers Tårn og ned ad Vester Voldgade langs med Vestervold til Rådhuspladsen, hvor vi slutter foran Vestergade, hvor en af middelalderens Vesterporte stod og med en overraskende datering til så sent som i 1370´erne.

 

Mødested: Fiolstræde ud for Nørreport


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter 


En skræddersyet tur

Alle byvandringerne kan mixes, og der kan laves nye mødesteder. Men hvis en byvandring skal nytænkes, kan den normale pris ikke holdes.

 


Fra Kong Hans´Vingård til Store Færgestræde


Foran Magasin lå middelalderens Østervold fra 1200-årene frem til 1647, hvor Christian den 4. sløjfede Østervold og satte gang i opførelsen af den nuværende Østervold.

I skal I høre om det København, som er dukket op af jorden under de seneste arkæologiske udgravninger i forbindelse med Metroudgravningen.

I skal se bagsiden af den kongelige vingård i Vingårdsstræde, der lå direkte ud til havnen, og som stadig eksisterer. Her dyrkede Kong Hans i begyndelsen af 1500-tallet vindruer i sin store have, og her blev der i 1520-erne slået kongens mønt i den kælder, som nu rummer Restaurant Kong Hans med de smukke hvælvinger.

Og så skal "møde" islændingen Jon Olafsson, der var bøsseskytte på Tøjhuset under Christian den 4, og som kan nogle fantastisk historier om livet i København mellem 1615-1623. Her får I historien om en meget dårlig vane blandt byens borgere, som for sjov smed hestepærer efter bønderne uden for byens porte.

 

Mødested: Kgs. Nytorv på hjørnet af Vingårdstræde


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Fra Sankt Nikolaj til middelalderens Østervold (Gothersgade)


Vi mødes foran kirketårnet på Nikolaj Plads, som er den eneste rest af Nikolaj Kirke, der brændte under Københavns anden store brand i 1795.


Herfra går hen til hjørnet af kirken og stopper ved "hovedet" af Tauser - en af Minefeltets malere - og hører om kvarteret i Tausers tid (Ja, ja det er ikke middelalder men nutid.)

 

Vi passerer Lille Kongensgade, hvor Kongens Boder blev opført i starten af 1500-årene til dem, der var i kongens tjeneste, og fortsætter over Strøget, gennem Pistolstræde, der er den sidste af de gamle 1600-tals gyder. Og hvor de berygtede gyder Didrik Badskjærs Gang og Peder Madsens Gang engang lå,

 

Vi slutter i kvarteret bag middelalderens Østervold, hvor der i baggårdene stadig er gemt smukke bindingsværkshuse, der dog kan trænge til en kærlig hånd.

 

Bemærk:

Pistolstræde lukkes, når forretningerne lukker i weekenden.

 

Mødested: Nikolaj Plads ved tårnet


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Fiskerkællinger, lokumsstræder og forsvundne havnefronte


En munter tur langs med en del af Københavns middelalderhavn, hvor sømændene igennem tiden har drukket massevis af øl og brændevin hos de skrappe ølkoner, mens fiskerkonerne på Gammel Strand har råbt og skreget skældsord af hinanden.

 

Vi mødes på Regnbuepladsen på Rådhuspladsen, hvor vi nærmest står i middelalderbyens vandkant. Herfra går vi "langs vandet" hen til vandmøllen på Vandkunsten, som først blev opfyldt og indviet til torv i 1673.

 

Vi går videre ned til kanalen og frem til I Nybrogade, der siden slutningen af 1600-tallet har været byens havnefront. Her skal I bl.a. se gamle klokketræk og en af byens ældste værtshustavle fra 1730 ”Hans Blasen i Pæretræet.”

 

Vi fortsætter hen til Gammel Strand, der ved store opfyldninger først blev havnefront fra sidste del af 1300-årene.  Helt op i 1700-tallet hed Gammel Strand stadig Ved Stranden, hvilket var navnet på hele havneområdet.

 

Mødested: Regnbuepladsen på Rådhuspladsen


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Børsen, broer, boldhuse og kirkelige ankersmedjer


Vi mødes foran Børsen, hvorfra der blev solgt eksotiske varer i små boder. Børsen var simpelthen 1600-tallets udgave af Fields og Fisketorvet. Og den lå på en lang dæmning med havnekajer til begge sider.

 

Vi går rundt om Børsen og fornemmer det havneliv, som indtil omkring 1900 stadig florerede i kvarteret. Hører om Knippelsbroerne, og om husrækken ”De Syv Søstre” fra ca. 1650, der indtil 1901 lå mellem Børsen og Knippelsbro, hvorefter Tietgen fik revet den ned og i stedet opført sin Privatbank.


I skal høre om Slotsholmsgade, der indtil 1860-erne var en kanal ved navn Børsgraven, og de nu nedrevne renæssancehuse.


Vi fortsætter over til Holmens Kirke, der oprindelig var Bremerholms anden store ankersmedje. Hvis vi har tid og hvis der er åbent, går vi selvfølgelig ind i kirken og hilser på Tordenskjold og Niels Juhl, der ligger inde i det lange gravkapel.


Mødested: Børsen på Børsrampen


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

Copyright & Tegning af Johannes Bojesen 2009 til min børnebog "Øgledronningens forbandelse."

Bistre bisper på Absalons borg og prinsessen i Blåtårn

-Børnebyvandring i Ruinerne -


Vi skal ned i ruinerne under Christiansborgs Slot og se resterne af Absalons borg med Bagertårnet og fængslet Blåtårn fra Københavns Slot.

 

Vi hører om hvordan en borg i middelalderen så ud. Og måske møder vi biskop Absalon, der reddede København fra en fjendtlig flåde, da han en dag tog bad i sin badstue.

 

Ved ruinen af Blåtårn, fortælles om Troldhullet og Den mørke Kirke, der var Blåtårns frygtede fangehuller. Og om kongedatteren Leonora Christina, der sad fængslet i Blåtårn i næsten 22 år og ikke kunne se farven på sine strømper, fordi der var så mange lopper.


Mødested: Indgangen til Ruinerne inde i den indre slotsgård, som vender ud mod Ridebanen

 

Entre til besøg i ruinerne skal lægges oven i prisen. P.t. 50,-kr. pr. person, hvis vi er en gruppe

 

Vigtigt: Ruinerne lukker kl. 17.00, og da børneturen tager ca. 1 time, skal I senest starte kl. 15.30.

Operahuse, frække madammer og en adelig kidnapning


Vi mødes på hjørnet af Fredericiagade og Bredgade over for Østre Landsret, der har en fortid som Operahus opført i 1703.


Her skal I høre om det forsvundne Sankt Annæ kapel fra 1516, der siden gav navn til hele bydelen. Og om den uhyggelige brand i 1689 i operahuset på lystslottet Sophie Amalienborg.

 

Vi går ned gennem Bredgade og stopper ved Marmorkirken og herefter Odd Fellow Palæet,  hvor I skal høre om kidnapningen af den unge skuespillerinde Mette Marie Rose i midten af 1700-tallet og se et gammelt klokketræk.

 

Vi fortsætter igennem Sankt Annæ Passage, der er opført 1916-18 efter inspiration i Roms smalle barokgader, og hvor der er den fineste jugendtelefonboks.


Vi slutter i Store Kongensgade ved Landegreven, hvor I skal se skjulte bindingsværkshuse og høre om Borgergade og Adelgadekvarteret, der tidligere var kendt som et værtshus og bordelkvarter.


Mødested: Hjørnet af Fredericiagade over for Østre Landsret ved Bredgade 


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter


Christianshavn:

Tugthusslaver og møller


Vi mødes ved kanalen ud for Mikkel Vibes Gade og hører om grundlæggelsen af Christianshavn i 1618 og om Tugt, Rasp og Forbedringshuset med fangeoprør og halshugning på Amager Fælled.

 

Vi bevæger os over Torvegade og følger Kanalen og ser på 1600-tals huse, går igennem et par baggårde med smukke bindingsværkshuse og en enkelt svalegang (Ingen sludren i baggårdene).

 

Tilbage over Torvegade går vi op på volden og hen til Lille Mølle og hører om vand- og vindmøller i København fra middelalderen og op, og om gården Skibet, der lå i det gamle Torvegade indtil 1930-erne. SKibet er i øvrigt beskrevet i bogen "Fra Piazza del Popolo" af Wilhelm Bergsøe fra 1867.

 

Vi slutter ude foran Christian den 5.s Vor Frelser Kirke.

Er kirken åben, kan I gå ind i den bagefter. Det er en meget smuk kirke.

 

Bemærk:

Flere af baggårdene lukkes kl. 18.00 og i weekenden.

 

Mødested: Hjørnet af Mikkel Vibes Gade og Overgaden Oven Vandet


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter


Follow Us

Kontakt:

Hanne Fabricius


hanne@tyra.dk Copyright © All Rights Reserved