Fra den franske kok i Pilestræde til Sankt Gertrud på Kultorvet


Vi mødes på hjørnet af Pilestræde og Antoniegade, hvor I skal høre om den franske kok Etienne Capion, som i begyndelsen af 1700-tallet havde en fransk restaurant i Pilestræde 8. Capion var ud over kok også teatermand.


Under en arkæologisk udgravning i 2004 fandt man en masse spændende ting på grunden, og blandt et lokum fra Capions periode. Men det skal jeg nok fortælle om.


Hvis porten ikke er lukket, går vi ind i den store baggård i Pilestræde, hvor der stadig er rester af Christian den 4. gjethus (kanonstøberi) fra 1610 i nogle af husene.


Vi fortsætter videre, og I skal høre om Sankt Clare kvindeklostret fra 1505, der blev genbrugt som hhv. Kongelig Mønt, tysk kirke og kanonstøber, og videre op gennem Bjørnebrogade (Købmagergade), der i 1400-tallet fik navn efter slagterne, dvs. kjødmangerne.


Vi stopper ved Rundetårn og slutter på Kultorvet, hvorjeg fortæller om endnu et lokum og hvorfor Sankt Gertrud aldrig nogenside har været et kloster.

 

Mødested: Pilestræde hj. af Antoniegade


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter 


Døde dyr omkring Tyskemannegade (Strøget)


Vi mødes på Højbro Plads ved Absalon statuen. Herfra går vi henover Amagertorv, hvor byens slagterbodernenævnes i 1377, og videre op gennem Bjørnebrogade (Købmagergade), der i 1400-tallet fik navn efter slagterne, dvs. kjødmangerne.


Når slagterne flyttede, så flyttede alle de andre erhverv med, som kunne bruge de døde dyr. Det var bl.a. skinderne, garverne, lysestøberne og værtshusholderne.


Slagterboderne flyttede flere gange og lå bla. senere i Skindergade, på Gråbrødre Torv og til sidst omkring Nikolaj Kirke fra 1840-erne til 1917 hvor de fik tilnavnet "Maven."

 

Vi fortsætter gennem Skindergade, hvor vi smutter ind i en baggård med de smukkeste bindingsværkshuse, og slutter i nærheden af  Gammeltorv.

 

Mødested: Højbro Plads ved Absalon-statuen


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter

 

Fra Børsen til Skipperboderne: Handel, havnearbejdere og offentlige fruentimmere.


Vi mødes foran Børsen, hvorfra der blev solgt eksotiske varer i små boder. Børsen var simpelthen 1600-tallets udgave af Fields og Fisketorvet. Og den lå på en lang dæmning med havnekajer til begge sider.

 

Vi går rundt om Børsen og fornemmer det lystige havneliv, som indtil omkring 1900 stadig florerede i kvarteret.


I skal høre om de mange Knippelsbroer, og mordet på Don Jørgen Ulrik i 1650-erne, og om husrækken ”De Syv Søstre” fra ca. 1650, der indtil 1901 stadig lå mellem Børsen og Knippelsbro. Men så rev Tietgen dem ned og Privatbanken, og så forsvandt sømændene og havnelivet.


Vi skal ind og lidt rundt ved Holmens Kirke, der oprindelig var Bremerholms anden store ankersmedje. Hvis vi har tid og hvis der er åbent, går vi selvfølgelig ind i kirken og hilser på Tordenskjold og Niels Juhl, der ligger inde i det lange gravkapel.


Vi fortsætter over Holmens Kanal, som oprindelig var en kanal fra begyndelsen af 1600-tallet. Herfra går vi ind i det kvarter, hvor Christian 4.s kålhave lå indtil den i 1614 blev afløst af Skipperboderne. Meeeeeen inden dag fortæller jeg om de offentlige fruentimmere, alfonserne og værtshusene i Holmensgade, som i dag hedder Bremerholm efter det gamle skibsværft.


Mødested: Børsen på Børsrampen.


Byvandringen tager ca. 5-6 kvarter