Fabelagtige, fantastiske & finurlige fortællinger om Københavns historie. Byvandringer med bid, slag og humor
Herlige tidsrejser med forunderlige fortællinger
for børn om København
Foredrag & byvandringer
En blanding af arkæologi, historie,
sjove fortællinger og fantasi
Kan bookes af skoler, institutioner, private m.fl.
Kontakt: hanne@tyra.dk
Aldersgruppe: fra 7-8 år og op til 150 år.
Ja, ja, ja. Tag du bare din tipoldemor og tiptipoldefar med, bare de tier stille undervejs.
Ingen er for gamle til at høre historier fra "de gode, gamle dage," hvor rotter så store som geder dansede rundt om fødderne på en, når man sad på de iskolde lokummer i de mørke og ildelugtende baggårde.
Check om datoen er ledig i min min: Kalender
NYT historisk oplevelsesspil:
Den forsvundne biskop
Løs mysteriet om, hvem der stjal biskop Absalons magiske skakbrik
Udendørs oplevelsestur for børn og voksne i alle aldre
Pris: 299 kr.
Læs mere HER
Købes i boghandelen og hos Hanne
Kan købes som hæfte for: 299 kr. + forsendelse
Eller som
fixed e-pub / pdf. for: 279 kr.
Foredrag for børn
På tidsrejse med Tidsdetektiverne
Fortællinger om mine to bøger i serien Tidsdetektiverne.
Hvor gammel var jeg, da jeg begyndte at skrive historier?
Hvor får jeg min inspiration fra?
Hvordan opstod serien?
Hvordan bruger jeg min baggrund som arkæolog i serien?
Er det hele sandt?
Og meget mere ......
Jeg viser gerne mine fortællinger som power point foredrag, hvis I foretrækker det.
Læs mere om Tidsdetektivernes verden: www.tidsdetektiverne.dk
Mødested: Jeres skole / biblioteker
Hvor længe: 1-1½ time inkl. spørgsmål og evt. en lille pause.
Pris : 5.000,- kr.
De levende og de døde på Vesterbro
og en tidsrejse
(Med Øgledronningen og Margrethe, Sigurd og Thea fra Vesterbro til Absalons København)
Et billedrigt power point foredrag om, hvordan det var at bo på Vesterbro i gamle dage.
Med udgangspunkt i min historiske fantasybog Øgledronningens forbandelse fortæller jeg først om det nutidens Vesterbro, som Margrethe Hatt, Sigurd Rama og Thea Borch bor på.
Herfra springer vi tilbage til Vesterbro for ca. 100 år siden. Dengang var det ikke usædvanligt, at familier med fire til ti børn boede i små et- og toværelses lejligheder.
Alle husets beboere brugte de fælles lokummer i de trange, mørke og ildelugtende baggårde. Og her kunne snildt bo op til 350 mennesker alene på et enkelt husnummer,
Foredraget afsluttes med et hop tilbage til 1700-tallet, hvor jeg fortæller om retterstedet med galgen, der stod på det nuværende Amerikavej, og pest- og galgekirkegården, der ligger mellem Valdemarsgade og Enghavevej.
Sammen med Margrethe, Sigurd og Thea tager vi tidsmaskinen tilbage til biskop Absalons København i middelalderen ved, at jeg læser op fra Øgledronningens forbandelse.
Læs mere om Øgledronningens forbandelse: www.tidsdetektiverne.dk
Mødested: Jeres skole
Hvor længe: 2 skoletimer inkl. frikvarter. og spørgsmål
Pris : 5.000,- kr.
Biskop Absalons København og Øgledronningens forbandelse
(Med Øgledronningen og Margrethe, Sigurd og Thea tilbage til Absalons og middelalderens København)
Et billedrigt power point foredrag om, hvordan det var at bo i Absalons og middelalderens København.
Med udgangspunkt i min historiske fantasybog for børn, Øgledronningens forbandelse, fortæller jeg om, hvordan jeg tror, at København så ud i middelalderen, og hvorfor jeg har beskrevet Absalons København i bogen, som jeg har.
Jeg fortæller om de forskellige steder, som Margrethe, Sigurd og Thea oplever i bogen som:
- Hvor stor var København (Havn) på Absalons tid?
- Hvordan så Absalons borg ud?
- Hvordan kom man over til Absalons borg på den lille ø Strandholmen?
- Hvor lå Sankt Clemens kirke og kirkegård?
- Hvordan så befæstningen ud?
- Hvordan boede man?
- Hvad levede man af?
Jeg medbringer også en pose med gamle potteskår fra arkæologiske udgravninger, som børnene kan få lov til at se og røre ved.
Undervejs er der tid til masser af spørgsmål, og forfatterbesøget afsluttes med oplæsning fra Øgledronningens forbandelse
Læs mere om Øgledronningens forbandelse: www.tidsdetektiverne.dk
Mødested: Jeres skole
Hvor længe: 2 skoletimer inkl. frikvarter. og spørgsmål
Pris : 5.000,- kr.
Byvandringer for børn
Bistre bisper på Absalons borg og prinsessen i Blåtårn
Vi går gennem ruinerne under Christiansborgs Slot og ser resterne af Absalons borg med Bagertårnet og fængslet Blåtårn fra Københavns Slot.
Størstedelen af ruinerne stammer fra Absalons borg, der eksisterede fra ca. 1167 til 1369, hvor det blev revet ned sten for sten af en flok lybske stenhuggere. Årsagen var, at kong Valdemar Atterdag var blevet uvenner med Hanseaterne.
Vi hører om hvordan en borg i middelalderen så ud. Og måske møder vi biskop Absalon, der reddede København fra en fjendtlig flåde, da han en dag tog bad i sin badstue.
Ved ruinen af Blåtårn, fortælles om Troldhullet og Den mørke Kirke, der var Blåtårns frygtede fangehuller. Og om kongedatteren Leonora Christina, der sad fængslet i Blåtårn i næsten 22 år og ikke kunne se farven på sine strømper, fordi der var så mange lopper.
Mødested : Christiansborg Slot nede i Ruinerne
Hvor længe: ca. 1 time
Pris: 3.000,- kr.
Bemærk
Entre til besøg i ruinerne skal påregnes oven i min prisen.
Kanonkugler, klokketræk og guldæbler
Vi begynder på Københavns ældste torveplads ved navn Gammeltorv, hvor vi hører om, hvordan torvet så ud i middelalderen og senere.
Her kikker vi på Caritas springvandet, som er Danmarks ældste springvand, og hvor guldæblerne springer på dronningens fødselsdag. Og vi hilser på de to løver, som sidder på en gesims og ser lidt skøre ud.
Så går vi ned på Nytorv og hopper på skafottet og byens kag, hvor man blev pisket og henrettet. Vi forestiller os, hvordan det var i gamle dage.
På Vandkunsten ser vi nogle gamle gadeskilte fra 1700-tallet og et sjovt springvand og hører om, dengang her lå vandmøller.
Vi går rundt om Nybrogade og finder en kanonkugle og nogle fine klokketræk (gamle ringeklokker) og fortsætter langs med Gammel Strand, hvor vi slutter ved Absalonstatuen på Højbro Plads.
Mødested : Gammeltorv ved Caritas Springvandet
Hvor længe: ca. 1 time
Pris: 3.000,- kr.
Barske bisser, banditter og mennesker på Vesterbro
Vi mødes på Vesterbros Torv, hvor jeg fortæller om, hvordan der så ud på Vesterbro i gamle dage.
Vesterbrogade var en landevej, som førte ind til vikingetidens handelsplads, der hvor Rådhuspladsen ligger i dag.
På hver side af Vesterbrogade var der lave gårde, hvor der boede slagtere og værtshusejere, reberslagere og vindmøllere. Og der var udsigt til bølgerne i Kalvebod Strand.
Vi skal ind og se baggården til den gamle apotekergård på Vesterbrogade med det fine bindingsværkhus og værtshustavlen fra gæstgiveriet Den lille Fortun fra 1771. Her skal I også høre historien om: at drikke lidkøb og om de barske slagtere på Vesterbro, som smed med indvolde.
Længere henne ad Vesterbrogade skal I høre historien om den berømte pengeskabstyv Det borende X havde. Og hvordan han blev snuppet og smidt i fængslet i 1931. En mand, der endte som en berømt tyv, bare fordi han altid havde ondt i maven og var alt for gavmild over for sine kunder i sin butik.
VI slutter i Valdemarsgade, hvor I skal høre om galgen, der stod på det nuværende Amerikavej, og om Pesthuset nede ved stranden og den skumle Pest- og galgekirkegård, der ligger langs med Vesterbrogade fra Valdemarsgade til Enghavevej.
Mødested : Vesterbros Torv foran trappen til Elias Kirken
Hvor længe: ca. 1 time
Pris: 3.000,- kr.
Hvem skød papegøjen? Og opfandt flyvemaskinen i Istedgade?
Vi mødes på Vesterbros Torv, hvor I skal se den gamle politistation i Svendsgade. Her skal I høre om de barske politibetjente, som blev kaldt for Lynerne.
Frem til 1937 blev politiet ansat efter størrelse, og de havde øgenavne som Napoleon, Sorte Jakob, Wilhelm Kajetræk og Jernkonstablen. De kunne ikke stave, men de ku´ slå på tæven, så kæberne raslede. Senere kom der en betjent ved navn Den gloende Blyant, og han var ikke sjov at møde .........
Vi fortsætter ned i Eskildsgade, som engang hed Badevej (Balladevej), fordi badeanstalten Venedig lå for enden af den. Meeeeen det ikke var så lækkert at bade fra Venedig i 1880´erne.
Siden kom Badevej til at hedde Knudsgade, og så blev den berygtet, fordi de prostituerede boede i gaden indtil 1906, hvor de flyttede rundt om hjørnet til Istedgade.
I Skydebanehaven fortæller jeg historien om, hvordan udtrykket: Du har skudt papegøjen opstod, og hvad der i virkeligheden skete, når man havde skudt papegøjen.
Og i Saxogade får I historien om, hvad det var for en forfærdelig og klistret stank, som bredte sig over Vesterbro nytårsaften år 1900, efter at Saxogade-banditterne havde brændt juletræer, skraldespande m.m. af.
Vi slutter i Valdemarsgade, hvor I skal høre om opfinderen Jakob Ellehammer, som havde sit værksted lige rundt om hjørnet i Istedgade. Her opfandt han blandt andet lavede flyvemaskiner, helikoptere, motorcykler og meget andet.
Mødested: Vesterbros Torv foran trappen til Elias Kirken
Hvor længe: ca. 1 time
Pris: 3.000,- kr.
Odinekspressen, gøglere og Den stinkende Rosenå
Vi mødes i Reventlowsgade foran Hovedbanen, hvor I skal høre om den allerførste hovedbanegård, som åbnede i 1847.
Her kørte man i lokomotivet Odinekspressen til Roskilde oven på en banevold langs med Kalvebod Strand. Denne banevold løb, hvor Halmtorvet og Sønder Boulevard ligger i dag.
Herfra går vi gennem Istedgade, hvor vi måske kan nå at tælle et par kinesiske ænder, og hen til pladsen foran Maria Kirken. Her skal I høre om gøglerne (artisterne), som boede i området og kom fra alverdens lande. Og I skal næste smage fru Larsens yverfrikadeller, som hun stegte og solgte i sin stegekælder i Istedgade 15.
Vi fortsætter op gennem Abel Cathrines Gade og stopper ved Hjertet på hjørnet af Abel Cathrines Gade og Viktoriagade. Neden under gaden ligger Den stinkende Rosenå i rør. Den var oprindelig en voldgrav, som Christian den 4. lavede til en befæstning, som hed Retranchementet (lettere befæstet voldlinje)
Inden vi slutter tæt ved Gasværksvej, Skal I høre om Folkeopstanden under Anden Verdenskrig, hvorfra udtrykket Istedgade overg´r sig aldrig stammer fra.
Mødested: Reventlowsgade ved Hovedbanen
Hvor længe: ca. 1 time
Pris: 3.000,- kr.
Kontakt Hanne Fabricius